Perseidele, spectacolul stelelor căzătoare pe cerul României

Foto: shutterstock

Luna august aduce, ca în fiecare an, un eveniment deosebit cunoscut drept Perseide sau cea mai spectaculoasă ploaie de stele căzătoare.

Perseidele, cunoscute şi sub denumirea de „stele căzătoare” vor putea fi admirate de pe teritoriul României, curentul înregistrând un maxim în noaptea de 12 spre 13 august, informează site-ul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopţii până dimineaţa. Din zonele cu cer curat, se pot vedea maximum 150 de meteori pe oră. Cei care vor observa fenomenul din oraşe pot vedea 10-20 de meteori pe oră.

Perseidele sunt niște particule mici de praf cosmic, de mărimea unui bob de nisip, care au fost lăsate în urmă de cometa Swift-Tuttle.

Primele observaţii despre vizibilitatea unui astfel de fenomen se găsesc în cronici chinezeşti, unde se spune că, în anul 36, într-o singură noapte au fost văzuţi peste 100 de meteori. Primul observator care a determinat fluxul orar a curentului de meteori al Perseidelor a fost Eduard Heis, care, în 1839, a numărat 160 de meteori pe oră, potrivit sciencemeetsfaith.wordpress.com. Calculul orbitei Perseidelor a fost realizat între 1864-1866 de Giovanni Schiaparelli (1835-1910). El a constatat o strânsă legătură a fenomenului cu orbita cometei Swift-Tuttle, care trece prin apropierea Soarelui o dată la 120 de ani. Numele de Perseide a fost dat tot de Schiaparelli în 1866, potrivit volumului „Dicţionar de astronomie şi astronautică” (Ed. ştiinţifică şi enciclopedică, 1977).

Sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie informația
Alte știri