În cele patru zile aferente minivacanței prilejuită de Revelion, pompierii militari bihoreni au intervenit pentru gestionarea a peste 130 de situații de urgență produse pe raza întregului județ, din care 115 intervenții ale echipajelor SMURD și 24 misiuni de stingere a incendiilor, de salvare a persoanelor și animalelor, de asigurare a normelor de apărare împotriva incendiilor la accidente rutiere și alte intervenții.
În intervalul 30 decembrie 2023 – 02 ianuarie a.c., echipajele SMURD Bihor au intervenit la 115 cazuri medicale, din care o parte au fost pentru salvarea victimelor accidentelor rutiere produse în județ.
De asemenea, pompierii militari bihoreni au acționat pentru stingerea a unsprezece incendii de gospodării și anexe, astfel: în Roșiori – incendiu la acoperișul unei anexe, generat de scântei provenite de la afumătoare, în Viișoara (comuna Reghea) – incendiu izbucnit în coridor având ca și cauză efectul termic al curentului electric, în Ortiteag (comuna Măgești), incendiu anexă de la o sobă supraîncălzită, amplasată necorespunzător față de materiale inflamabile, în Oradea – pe străzile Bârsei, Evreilor Deportați și Aleea Lavandei, incendii la pubelele de gunoi, având ca și cauze probabile țigări aruncate nestinse și scântei de la artificii și petarde, iar pe Bulevardul Dacia, incendiu în pivnița unui bloc de locuințe, izbucnit de la o țigară nestinsă, în Diosig și Sântion (comuna Borș) – incendii la coșuri de fum neprotejate termic față de materiale combustibile. De asemenea, în Suplacu de Barcău salvatorii au intervenit la un incendiu auto, produs cel mai probabil de la scântei provenite de la artificiile din noaptea de Revelion. În toate intervențiile, pompierii militari au reușit evitarea propagării flăcărilor la construcțiile din vecinătate, salvând astfel bunuri de o valoare considerabilă.
În perioada menționată, pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, inspectorii de prevenire au desfășurat acțiuni de control la peste 30 de obiective din tot județul, pe timpul cărora au fost constatate 225 de deficiențe pe linia apărării împotriva incendiilor.
În urma neregulilor identificate în teren au fost sancționate cu amenzi în valoare de peste 550.000 de lei, precum și cu 174 de avertismente.
În continuare, salvatorii bihoreni vor fi la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical persoanelor aflate în dificultate.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență găsiți pe platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și pe noua aplicație de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.