Peste 2300 de elevi bihoreni instruiți, în doar patru zile, la „Şcoala Altfel: Preţuiţi Viaţa!”

În pofida vremii neprielnice, preşcolarii şi elevii continuă să vină cu conştiinciozitate şi în număr mare la lecţiile predate de pompieri, la „Şcoala Altfel: Preţuiţi Viaţa!”, activitate organizată la sediul unităţii şi subunităţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al județului Bihor.

În primele patru zile ale acestei săptămâni, 2374 de copii au învăţat ce trebuie să facă pentru a se salva în cazul în care sunt surprinşi de un incendiu, o inundaţie sau un cutremur, cum să prevină izbucnirea unui incendiu, ce trebuie să facă în caz de arsuri, tăieturi și alte leziuni, pentru a nu-şi periclita sănătatea, cum să salveze o persoană cu ajutorul manevrei Heimlich şi bineînţeles, ce fac şi cu ce acţionează pompierii militari.

Cursurile pentru fiecare grup de copii au început cu „ora de informare preventivă”, în cadrul căreia celor prezenţi le-au fost prezentate materiale cu privire la prevenirea incendiilor la locuinţe şi gospodării, anunţarea prin 112 a unei situaţii de urgenţă, tipurile de riscuri existente la nivelul judeţului şi modul de comportare atât la şcoală cât şi acasă, într-o situaţie de urgenţă. În acelaşi context, au fost distribuite afişe, broşuri și flyere menite să sedimenteze informaţiile acumulate în cadrul primului atelier.

De la ora de informare preventivă, elevii au trecut pragul celui de-al doilea atelier,  aici accentul punându-se pe însuşirea noţiunilor de bază în acordarea primului ajutorîn caz de leziuni minore, învăţarea manevrei Heimlich şi a  metodei de bază de resuscitare, prin intermediul exemplificărilor şi exerciţiilor practice. 

În cadrul celui de-al treilea atelier, copiilor le-au fost prezentate tehnica de luptă și operațiunile desfășurate de pompieri în scopul protejării vieții, bunurilor cetățenilor și mediului înconjurător. De asemenea, sub atenta supraveghere a cadrelor militare, elevii au refulat apa la țintă, devenind astfel pompieri pentru câteva minute.

         Participanţii s-au implicat activ în cele trei ateliere, exersând ceea ce li s-a predat, punând întrebări, oferind răspunsuri şi nu în ultimul rând, mânuind accesorii din dotarea pompierilor militari.

         Lecțiile organizate în cadrul proiectului „Şcoala Altfel: „Preţuiţi Viaţa”, care vor continua și vineri, 27 octombrie a.c., când la sediul Detașamentului 1 de Pompieri Oradea sunt programați 285 de copii, se desfăşoară interactiv, elevii având posibilitatea de a-şi împărtăşi experienţele sau cunoştinţele, de a adresa întrebări ori de a oferi răspunsuri, abordând cu interes toate informaţiile şi activităţile menite a-i proteja atât pe ei înşişi, cât şi pe cei din jurul lor.

Distribuie informația
Alte știri