Peste 704 tone de alimente donate pentru 121.890 oameni în cadrul Colectei Naționale de Alimente de Paște

Peste 704 tone de alimente au fost donate în cadrul Colectei Naționale de Alimente, aproape 122.000 de oameni în nevoie beneficiind astfel de o masă de Paște, potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES.

Cea de-a XII-a ediție a Colectei Naționale de Alimente, desfășurată între 4 și 6 aprilie în peste 1000 de magazine din toată țara, a adus un nou record de solidaritate. Datorită generozității oamenilor, au fost colectate peste 704 tone de alimente neperisabile, transformate în peste 1,4 milioane de porții de mâncare pentru cei aflați în dificultate. Este cel mai mare rezultat înregistrat vreodată în cele 12 ediții ale acestei campanii.

Sub mesajul ‘Împreună hrănim speranța’, Colecta Națională de Alimente, organizată de Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele 9 Bănci Regionale, a adus împreună români din toate colțurile țării care, timp de trei zile, au donat alimente. Prin cele 398 de organizații partenere ale Rețelei Băncilor pentru Alimente, alimentele donate au ajuns pe masa a 121.890 de oameni aflați în dificultate din toată țara.

Timp de trei zile, românii au donat alimente neperisabile care au devenit un sprijin real pentru zeci de mii de persoane aflate în nevoie.

Această cantitate impresionantă donată echivalează cu aproximativ 2.347 de frigidere de familie încărcate cu hrană, o imagine concretă a generozității oamenilor care au ales să dăruiască din puținul lor pentru cei care au mai mare nevoie, arată sursa citată.

La ediția din acest an a campaniei au fost colectate 704,1 tone de alimente, cu 77,13 tone mai mult decât la ediția precedentă, iar printre produsele donate s-au aflat ulei, făină, conserve, orez, paste, zahăr, dulciuri, cereale și alimente pentru copii.

Au fost realizate 1.408.209 porții de hrană, cu 154.268 mai multe decât la ediția precedentă.

Un număr de 398 de organizații au fost partenere, cu 46 mai multe față de ediția anterioară: ONG-uri care oferă sprijin social, educațional și emoțional celor aflați în dificultate și prin care hrana donată a ajuns la cei în nevoie.

Un număr de 121.890 de oameni au fost sprijiniți, cu 21.097 mai mulți decât la ediția precedentă: vârstnici singuri sau din cămine, mame fără sprijin, copii din centre rezidențiale, de zi sau de recuperare, persoane fără adăpost, familii cu venituri reduse și mulți alți oameni aflați în nevoie.

Totodată, au fost implicați 10.519 voluntari, cu 1.722 mai mulți decât la colecta anterioară: tineri, angajați din companii, elevi, studenți și pensionari.

Magazinele participante au fost în număr de 1.017, cu 32 mai multe față de ediția precedentă, din rețelele Lidl România, PENNY | REWE România, Auchan România și Kaufland România.

‘Colecta Națională de Alimente este despre comunitate, despre solidaritate, despre a face loc celuilalt la masa ta. Faptul că, ediție cu ediție, tot mai mulți oameni aleg să transforme un simplu drum la cumpărături într-un gest de grijă pentru cei în nevoie spune multe despre puterea binelui care ne unește. Împreună, în acest lanț viu al solidarității, nu doar oferim alimente – hrănim speranța. Dincolo de orice cifră, fiecare aliment donat înseamnă prezență, grijă și umanitate. Le mulțumim tuturor celor care au ales să fie parte din acest gest’, a declarat Gabriel Sescu, președinte Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR, citat în comunicat.

Organizată de două ori pe an – înainte de Paște și Crăciun – Colecta Națională de Alimente este inspirată de modelul altor țări europene în care Băncile pentru Alimente activează de zeci de ani și reprezintă una dintre cele mai ample campanii de solidaritate din România, devenind deja o tradiție a generozității. De la lansarea campaniei în 2019 și până în prezent, oamenii au donat peste 1.972,71 tone de alimente, sprijinind peste 120.000 de persoane vulnerabile.

Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele nouă Bănci Regionale din București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova și Galați formează o mare rețea națională de solidaritate – puntea dintre surplusul de alimente și cei care au nevoie de hrană. Rețeaua colectează și donează celor 806 ONG-uri partenere, produse oferite de companiile din filiera agroalimentară, contribuind la reducerea risipei alimentare și a impactului asupra mediului.

FBAR este membru cu drepturi depline al Federației Europene a Băncilor pentru Alimente – FEBA, iar din 2016 a salvat 31.500 de tone de alimente, transformate în peste 63 de milioane de porții de hrană pentru 312.484 de persoane aflate în nevoie.

Alte știri