Piese din mobilierul episcopului ortodox de Oradea, Nicolae Popoviciu se pot vedea în Cetatea Oradea

În cadrul expoziției ”RENAŞTERE PRIN RESTAURARE”, care se verniseaza, vineri, 7 iulie, în Palatul Princiar, din Cetatea Oradea, vor fi expuse și câteva piese din mobilierul aparținand episcopului ortodox de Oradea, Nicolae Popoviciu. S-a aflat, până anul trecut, în casa părintească a acestuia din Biertani, jud. Sibiu. Mobilierul a ajuns la Muzeul Cetății și Orașului Oradea prin grija părintelui Nicolae Bordașiu, bihorean, fost deținut politic, care acum slujește la Biserica Sfântul Silvestru din București.

Nicolae Popoviciu a fost cel mai tânăr dintre ierarhi urcat în scaunul episcopal la vârsta mesianică de 33 de ani, în ziua de 28 aprilie 1936. La scurt timp după cedarea Ardealului, pe 4 octombrie 1940, va fi arestat, împreună cu 300 de intelectuali români orădeni și închis în Penitenciarul din Oradea. ”Am fost dat pe mâna gardienilor, cărora li s-au dat instrucțiuni să fiu închis separat într-o celulă. Majoritatea gardienilor au avut numai cuvinte de ocară și batjocoră”. Cu toții vor fi expulzați cu un vagon de marfă, dincolo de graniță. Urmează până în 1944, perioada exilului de la Beiuș.

Odată cu instaurarea regimului comunist, înaltul prelat va fi supus unei permanente persecuții. Înaltul Sinod, în urma presiunilor, va accepta să-l pensioneze pe ierarh la vârsta de 47 de ani, fiindu-i stabilit domiciliul obligatoriu la Mănăstirea Cheia. Timp de zece ani, până la moartea sa timpurie, survenită la 20 octombrie 1960, fostul episcop Nicolae Popoviciu va fi în permanență supravegheat, inclusiv, prin intermediul călugărilor.

Distribuie informația
Alte știri