Peste 2.500 de angajați ai unor societăți comerciale, studenți și persoane de vârsta a treia, informați de polițiștii din Bihor despre cum să prevină victimizarea prin fraude on-line.
În perioada februarie – iunie a.c., polițiștii Comaprtimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au continuat acțiunile de informare a populației, în cadrul Proiectului „Fii sigur pe net – capcane, vulnerabilități și ajutor!”, demarat în cursul anului 2024, de polițiștii din Bihor.
Astfel, polițiștii din Bihor au derulat 44 de activități pentru prevenirea fraudelor informatice, în special a celor care au ca mod de operare investițiile online în acțiuni/criptomonede.
Astfel, au fost derulate întâlniri cu reprezentanți și angajați ai unor societăți comerciale din municipiul Oradea, cu persoane de vârsta a treia, cu studenți și profesori, activități în cadrul cărora au fost prezentate detalii despre cele mai noi moduri de operare privind fraudele cu investiții, despre ce sunt aceste fraude, cum se manifestă, cum pot afecta utilizatorii și cum ne putem proteja de ele.
Publicul a fost informat despre infracțiunile de înșelăciune în mediul online care au ca bază folosirea în mod nelegitim a imaginii unor personalități cunoscute și a unor companii de distribuție de utilități, prin care utilizatorii sunt induși în eroare, prin postări sponsorizate/reclame pe rețelele sociale, să investească în acțiuni/criptomonede, cu promisiunea falsă a unor câștiguri impotetice, constând în sume de bani de câteva ori mai mari decât investiția inițială.
În întâlnirile derule cu cetățenii, polițiștii de la prevenire și cei ai Serviciului de Investigații Criminale au detaliat modul de operare în cazul unor astfel de fraude, explicând că, în fapt, infractorii adresează publicului invitația de a accesa anumite link-uri care conduc utilizatorii către o pagină, unde li se solicită să completeze datele personale și să constituie un depozit. Pe site, sunt postate și testimoniale false ale unor „câștigători” care se bucură că au investit în acțiunile promovate ca fiind fabulos de rentabile.
Pentru a spori încrederea publicului în anunțurile false, mai multe personalități publice, a căror imagine a fost prelucrată folosindu-se programe/aplicații de editare pe bază de inteligență artificială, „recomandă” cumpărarea acestor acțiuni rentabile.
De asemenea, în cadrul activităților preventive, au fost prezentate moduri de operare privind fraudele prin telefon, fraudele cu carduri, despre înșelăciunile electronice și despre fraudele bancare, aducându-se în atenția publicului exemple de astfel de infracțiuni și recomandări concrete pentru a reduce riscul de vulnerabilitate.
Polițiștii au insistat, în expunerile preventive, pe măsurile de precauție care trebuie luate, respectiv parole puternice, atenție sporită la link-uri/atașamente provenite din surse necunoscute, nedivulgarea datelor personale, autentificare multi-factor.
Peste 2.500 de persoane au fost informate, în perioada de referință, pe acest subiect.
Polițiștii de prevenire, alături de cei de investigații criminale din Bihor, continuă, pe parcursul acestui an, acțiunile pentru siguranța pe Internet, în contextul în care prevenirea criminalității informatice constituie o prioritate.