După câteva luni de pregătiri, în 10 martie 2020, Banca pentru Alimente Oradea a distribuit primele pachete în comunitate. Era cea de-a cincea Bancă pentru Alimente din România, creată cu sprijinul Federației Europene a Băncilor Alimentare – FEBA, care are o rețea de Bănci pentru Alimente în 29 de țări europene.
În cei 5 ani de existenţă, Banca pentru Alimente Oradea a reuşit să salveze de la risipă 3134 de tone de alimente, donații cu o valoare contabilă de 32 de milioane de lei, transformate în 6,2 milioane de porţii de mâncare pentru cei aflaţi în nevoie.
A creat un lanț al binelui împreună cu 50 de companii donatoare și 147 de asociații și fundații cu programe caritabile prin care ajutoarele alimentare au ajuns în mod constant la peste 45.000 de persoane vulnerabile din județele Bihor, Maramureș, Satu Mare și Sălaj – copii, vârstnici, familii aflate în risc de excluziune socială, persoane cu dizabilităţi sau fără adăpost ș.a.
„Banca pentru Alimente Oradea există pentru a uni resursele disponibile cu oamenii care au nevoie de ele și cu greu își pot permite un trai decent. Conectăm companiile donatoare cu organizațiile care sprijină zilnic mii de persoane, asigurând un lanț de solidaritate eficient și sustenabil.” — Gabriela Vereș, Președinte Banca pentru Alimente Oradea
Intervenție rapidă în situații de criză
De-a lungul anilor, echipa de la Banca pentru Alimente Oradea a demonstrat că sunt mai mult decât un centru de colectare şi distribuție a alimentelor, sunt un adevărat agregator al comunității.
Au început activitatea în plină pandemie, când au recuperat și distribuit 516 tone de alimente, dintre care 300 de tone au fost doar alimente salvate din HORECA și laptele școlar care era deja produs.
În 2021 s-au implicat în criza inundațiilor, sprijinind sinistrații. Au fost printre primii care s-au mobilizat în criza refugiaților ucraineni, când au fost prezenți în vămi, dar au și sprijinit constant Centrele de intervenție de urgență din Oradea, Baia Mare, Sighet și Șomcuta Mare. Au fost partenerul de cursă lungă, care a colectat și oferit constant ajutoare pentru toate cele 37 de ONG-uri care au sprijinit refugiații din regiune și de peste graniță. Astfel, au donat 215 tone de alimente, produse de igienă, haine pentru peste 30.000 de refugiați în perioada februarie 2022 – octombrie 2023, motiv pentru care au primit o distincție din partea Ambasadei Ucrainei în România în luna noiembrie 2023.
Soluția pentru planul de sustenabilitate al companiilor care vor să evite amenzile
Banca pentru Alimente Oradea s-a implicat împreună cu colegii și experții din Federația Băncilor pentru Alimente din România-FBAR în adaptarea și modificarea normelor Legii Risipei Alimentare pentru ca toate companiile donatoare care aleg să salveze alimentele de la risipă, nu doar să își scadă costurile, dar să beneficieze și de facilității fiscale sau deducerea TVA-ului conform L 217/2016.
E înregistrată ca operator-receptor la MADR (Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale) din 2021, putând prelua și alimentele cu termen foarte scurt și cele sub standardul estetic, în condiții de siguranță și trasabilitate.
În urma ultimelor modificări legislative, din 2024, toate companiile din industria alimentară au obligația de a demonstra prin plan de măsuri că au depus toate diligențele pentru a dona surplusul de alimente spre consum uman, cât timp ele sunt încă în termen și la standarde de consum.
Tot mai multe companii donatoare semnează contractul de donație în baza L217/2016 cu Banca pentru Alimente ca să se alăture acestei misiuni de a reduce sărăcia și risipa alimentară, nu doar pentru a evita amenzile, ci pentru a contribui la o cauză nobilă. Prin rețeaua națională a federației din care face parte, oriunde în țară se găsește acel surplus, el poate fi preluat și redonat cu promptitudine, ca să ajungă pe masa unui nevoiaș în cel mai scurt timp.
În plus față de produsele care sunt preluate de la depozitele donatorilor, Banca de la Oradea și-a dezvoltat infrastructura și a preluat direct din magazine, ridicând în cei 5 ani produse din 75 de magazine de la 6 lanțuri de retail, ajungând la o recurență zilnică din 49 de magazine, prin care asigurăun flux constant de produse pentru miile de persoane deservite.
Risipa alimentară în România – o problemă reală
În fiecare zi, în România, aproximativ 6.000 de tone de hrană bună pentru consum ajunge la gunoi. Multe dintre aceste alimente sunt produse care ar putea fi donate sau utilizate mai eficient, dar din lipsă de organizare și conștientizare, ele se pierd.
Din aceste 6.000 de tone, aproape jumătate se risipesc în gospodării. Cumpărăm mai mult decât avem nevoie, uităm alimentele în frigider până expiră sau gătim în cantități prea mari și nu porționăm corect mâncarea în farfurie. Planificarea mai atentă a cumpărăturilor și păstrarea corectă a alimentelor ar putea reduce semnificativ această problemă în casele oamenilor.
Atunci când mâncarea ajunge la groapa de gunoi, nu doar că se irosesc toate resursele care au fost folosite pentru producerea, transportarea și depozitarea ei, dar se produce și poluare. Deșeurile alimentare se descompun și generează metan, un gaz de seră mult mai nociv decât dioxidul de carbon. Prin reducerea risipei și compostarea resturilor organice, putem contribui la un mediu mai curat și sănătos.
În timp ce hrana se risipește, 4,5 milioane de români trăiesc la limita sărăciei, conform MADR. Din acest motiv e crucial rolul băncilor pentru alimente, care preiau acest surplus și îl direcționează spre persoanele din categorii defavorizate.

Educație pentru un viitor sustenabil
Pe lângă combaterea risipei alimentare direct la companii, Banca pentru Alimente Oradea are un rol proactiv în educația pentru sustenabilitate. Până în prezent, 11.000 de elevi și adulți au participat în atelierele despre reducerea risipei de hrană, apă, scăderea amprentei de carbon, crearea propriului compost și protejarea resurselor, organizate prin proiectele:
- Consumă Sustenabil! – campanie de educație în școli în jud Bihor
- Gata cu Risipa! – campanie de educare prin ateliere în școli și comunitatea locală în Bihor și Maramureș, cu amenajarea unor de stații de compostare
- Edu Play Bus – primul Escape Room gratuit pentru copii, care călătorește în caravană cu o misiune de educație imersivă pe teme de sustenabilitate (reducerea risipei de hrană, apă și a poluării)
Colecta Națională de Sărbători, un liant în comunitate
În acest lanț al binelui s-a înmulțit de la an la an și implicarea societății civile în ajutorarea persoanelor în nevoie. În fiecare an înainte de Paște și de Crăciun, a crescut amploarea Colectei Naționale de Sărbători. De la 4 magazine Lidl în 2020, Colecta a ajuns la 91 de magazine de la 4 retaileri în 2025: Lidl România, PENNY | REWE România, Auchan România, Kaufland România.
Cetățenii din cele 4 județe au donat tot mai multe produse neperisabile în Colectă și amploarea a crescut de la 30 de voluntari la 360 de voluntari implicati in ultima editie, Craciun 2024.
În perioada 04-06 aprilie 2025 urmează Colecta Națională de Alimente, editia Paște 2025, cu sprijinul CHEP România și Edenred România, unde fiecare om poate pune o picătură în acest lanț al binelui.
Cum funcționează Banca pentru Alimente Oradea?
Banca pentru Alimente Oradea operează printr-un proces bine pus la punct, asigurând salvarea și redistribuirea alimentelor către persoanele aflate în nevoie.
Companiile partenere donează produse aflate în surplus, aproape de termenul de consum sau rezultate din campanii de marketing, toate respectând standardele de siguranță alimentară. Aceste alimente sunt colectate și depozitate în condiții optime, datorită infrastructurii logistice de care dispune și care include:
- 2 depozite logistice (Oradea și Baia Mare),
- 340 mp depozit la temperatură ambientală
- 16 mp depozit refrigerare
- 25 mc depozit congelare
- 4 dube cu temperatură controlată pentru transport în siguranță
Cu infrastructura existentă, Banca pentru Alimente Oradea are capacitatea de a colecta și distribui lunar în medie 60 de tone de donații alimente și produse nealimentare.
Alăturați-vă misiunii lor!
Pentru a minimiza cantitatea de hrană irosită, fiecare persoană poate adopta obiceiuri mai responsabile, precum:
- Să cumpere cumpătat și să gătească doar cât consumă.
- Să aranjeze corect alimentele în frigider și să le consume cu prioritate pe cele mai perisabile
- Să doneze alimentele bune în loc să le arunce.
- Să folosească resturile vegetale pentru compost.
- Să sprijine inițiativele care combat risipa alimentară, cum sunt cele ale Băncii pentru Alimente Oradea.
De asemenea, fiecare companie care donează alimente beneficiază nu doar de facilități fiscale, ci și de satisfacția de a contribui la o cauză nobilă: reducerea foametei, combaterea risipei alimentare și protejarea mediului.