Colegiul Medicilor din România l-a inclus pe Dr.Tudorel Florian Sabău, 69 de ani, medic primar ATI, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor – Oradea, în categoria celor 30 de medici din proiectul ,,Medic pentru România, România Medicală Contează!” de la Gala CMR ce a avut loc în această săptămână la București.
Medicul orădean a participat în fiecare an, în medie la 16-20 de prelevări de organe și țesuturi în cadrul Centrului Județean Bihor, unul dintre cele mai active centre de prelevare de organe și țesuturi în vederea transplantării.
,,Din 2007 s-a implicat în activitatea de prelevare de organe și țesuturi. Este, probabil, unul dintre cei mai vechi din România implicat în activitatea de transplant, fiind responsabil de identificarea și declararea morții cerebrale și menținerea în limitele fiziologice a organelor donatorilor”, susține Colegiul Medicilor din România.
Povestea dr. Tudorel Florian Sabău, pe scena Galei CMR
Când tatăl său, profesor de matematică, s-a stins în brațele lui, a știut că destinul său este scris în paginile medicinei. A ales să își dedice viața salvării altora, oscilând între chirurgie și ATI, dar a înțeles rapid că locul său este acolo unde fiecare secundă contează – secția de Anestezie și Terapie Intensivă.
Dincolo de munca sa zilnică în secția ATI a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, din 2007 s-a implicat în activitatea de prelevare de organe și țesuturi. Este, probabil, cel mai vechi medic în activitate din România implicat în activitatea de transplant, fiind responsabil de identificarea și declararea morții cerebrale și menținerea în limitele fiziologice a organelor donatorilor.
Munca sa înseamnă mai mult decât proceduri și protocoale-înseamnă lupta cu imposibilul, încercarea de a convinge familiile că, dintr-o pierdere, poate renaște speranța altcuiva. În fiecare an, a participat, în medie, la 16-20 de prelevări de organe și țesuturi în cadrul Centrului Județean Bihor, probabil unul dintre cele mai active centre din țară în care se realizează activitatea de prelevare de organe și țesuturi în vederea transplantării.
Dar, dincolo de cifre, rămân emoțiile, poveștile și sacrificiile. Cele mai grele momente rămân prelevările de organe de la copii-tragedii copleșitoare, în fața cărora nu există cuvinte suficiente pentru a alina durerea familiilor.
A început să profeseze pe un aparat de anestezie din 1953, fiind martorul evoluției specialității ATI din România. Si-a transmis pasiunea mai departe: una dintre fiicele sale a devenit medic pediatru, alegând să îi calce pe urme. Iar viața i-a oferit o dovadă dureroasă a importanței profesiei sale-nepotul său, diagnosticat la 39 de ani cu insuficiență renală, a primit o nouă șansă printr-un transplant de rinichi.
Pentru dr. Sabău, fiecare pacient salvat este o victorie împotriva timpului, iar fiecare familie convinsă să dăruiască viață înseamnă o speranță renăscută.
În pragul pensionării, privește în urmă cu mândrie, dar și cu certitudinea că și-a împlinit și încă iși împlinește menirea.
ROMÂNIA MEDICALĂ CONTEAZĂ!