Premieră în domeniul picturii la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea

Miercuri, 4 decembrie a.c., a avut loc, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, vernisajul expoziției „Capodopere ale picturii universale din colecția Muzeului Brukenthal la Muzeul Țării Crișurilor”. Cei care au făcut posibilă prima expoziție de artă europeană în Oradea sunt Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Țării Crișurilor, Consiliul Județean Bihor, în parteneriat cu „Transglobus Art Services” SRL.

Expoziția a fost deschisă de către Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor. „Ceea ce se întâmplă astăzi la Oradea este un eveniment, nu numai pentru că sunt capodoperele aici, ci pentru că pentru prima oară un muzeu din România își transferă o sală din colecția de capodopere la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea”, a declarat acesta.
Cea care s-a ocupat de patrea științifică a expoziției este Agata Chifor, critic de artă al Muzeului Țării Crișurilor. Aceasta a încadrat operele în secolul al XVII-lea, făcând și o prezentare a temelor ce apar în picturi, dar și a pictorilor. „Tablourile sunt opera unor artiști reprezentativi din Școala flamandă și olandeză, ca Pieter Brueghel cel Tânăr (1564-1638), Jacob Jordaens (1593-1678), David Teniers cel Tânăr (1610-1690) și Philips Wouwerman (1619-1668). Fără a renunța la semnificația simbolică a temelor abordate, artiștii flamanzi și olandezi din secolul al XVII-lea impresionează prin umanismul viziunii lor, centrate pe observarea veridică, neidealizată, a vieții cotidiene a oamenilor din cele mai deverse categorii sociale”, afirmă Agata Chifor, critic de artă.

Sabin Luca, directorul Muzeului Național Brukenthal, a atras atenția tuturor celor din sală și tuturor celor care vor merge să viziteze expoziția asupra respectării regulilor într-o sală în care sunt expuse piese originale, vechi de 500 de ani. „Blițurile sunt interzise. Apoi există semnele de atingere. Te poți apropia de o piesă la 40-50 de centimetri, dar nu mai mult. Sigur, noi visăm lumea occidentală, dar nu o respectăm”, a susținut directorul Muzeului Național Brukenthal, Sabin Luca.

Capodoperele au putut fi vizionate pe acordurile oferite de studenții de la Facultatea de Muzică din Oradea, aflați sub coordonarea Andradei Ciupeiu. „De fapt, prin această expoziție noi oferim un cadou orădenilor și bihorenilor nu numai de Moș Nicolae, ci de sărbătorile de iarnă”, a spus, în încheiere, Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor.
Diana-Maria Borodan, Jurnalism, anul II

Alte știri