Premieră la Trupa Arcadia: „Șoricelul Frederick – Știu cine sunt –”

Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria pregătește o nouă premieră: „Șoricelul Frederick – Știu cine sunt –”, un spectacol semnat de Ana Crăciun Lambru, inspirat de celebra carte „Frederick” de Leo Lionni, din echipa căruia fac parte doi artiști aflați adesea în atenția Galei Premiilor UNITER.

Ana Crăciun-Lambru este artist păpușar, actriță și regizoare, licențiată în teatru de animație la Academia de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București. În 2016, obține și titlul de Master of Fine Arts in Puppetry în cadrul Puppet Arts Program la Universitatea Connecticut printr-o bursă Fulbright și câștigă premiul pentru cea mai bună actriță la AnimArt World Puppet Carnival din Lodz, Polonia cu spectacolul „Dust”, proiectul final pentru obținerea diplomei master. Pe plan național, se bucură deja de 2 nominalizări la Gala Premiilor UNITER, în 2024 pentru spectacolul „Alice in Wonderland” și în 2025 pentru „Zaharaşka şi zăpada uitată” pentru cel mai bun spectacol de teatru de animație/teatru pentru copii.

Textul „Șoricelul Frederick – Știu cine sunt –” este inspirat din povestea „Frederick” de Leo Lionni, listată ca fiind carte de referință pentru copii și situată în topul celor 1001 cărți care trebuie citite în copilărie. Scenariul, rescris de Ana Crăciun Lambru, păstrează firul narativ al poveștii originale: un grup de șoricei strânge cu rigurozitate provizii pentru iarnă, cu excepția lui Frederick, un șoricel visător, care adună culori și raze de soare, dar este îmbogățit de elemente inspirate din realitățile locale. Acestea au fost integrate în urma a două workshopuri susținute la Oradea de către regizoare: unul de storytelling, realizat alături de psihologul școlar Ioana Drugaș, cu participarea părinților și copiilor, și un altul, dedicat actorilor Trupei Arcadia, axat pe tehnica de mânuire.

În fiecare oraș în care merg să spun o poveste; povestea este a comunității respective, povestea este a orașului. La Oradea, când am ajuns, am început să vorbesc cu oameni de aici, chiar cu oameni din teatru, iar mărturisirile lor și tot ceea ce am descoprit în workshopul cu părinții și în workshopul cu actorii, toate poveștile lor, toate emoțiile au intrat în scenariu și îl susțin, mărturisește Ana Crăciun Lambru.

Spectacolul propune o experiență teatrală complexă, în care se îmbină diverse tehnici de mânuire, muzică originală și elemente de video-mapping, care completează scenografia și susțin povestea. Mesajul principal al spectacolului este unul profund și universal: îndeamnă copiii să aibă curajul de a-și urma visurile și îi invită pe adulți să se reconecteze cu Eul lor autentic, chiar și atunci când drumul ales nu este înțeles de ceilalți.

Scenografia spectacolului este semnată de Alexandra Budianu, care a fost asistată de scenografa Emese Csüri. Păpușile sunt realizate de Răzvan Chendrean și pictate de Ana Crăciun Lambru, folosind o tehnică specială dobândită în SUA. Mădălina Baciu a contribuit ca asistent de producție pentru păpuși și recuzită.
Echipa de creație este completată de reputatul compozitor Cári Tibor, distins cu două premii UNITER, video-mappingul este realizat de Radu Marțin și Andrei Cozlac, iar lighting designul este conceput de Peter Papp. Scenariul a beneficiat de consultanța dramaturgică a lui Florin Tudose.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Armanca Serac, Alexandru Pop, Florian Silaghi, Consuela Egyed, Andrei Fazecaș, Alexandru Crefelean și Igor Lungu.

Șoricelul Frederick: Armanca Serac
Max, Baba Șoricioaicã, Bully: Alexandru Pop
Tata Șoarece, Frunzuliță, Asistent Bully: Florian Silaghi
Baba Șoricioaică, Asistent Șoricelul Frederick: Consuela Egyed
Mama Șoarece, Asistent Bully: Andrei Fazecaș
Baba Șoricioaică, Asistent Șoricelul Frederick: Alexandru Crefelean
Lia, Baba Șoricioaică: Igor Lungu

Regia: Ana Crăciun Lambru
Scenografia: Alexandra Budianu
Muzica: Cári Tibor
Video mapping: Radu Marțin și Andrei Cozlac
Asistent scenografie: Emese Csüri
Păpuși: Răzvan Chendrean
Pictură păpuși: Ana Crăciun Lambru
Asistent producție păpuși și recuzită: Mădălina Baciu
Lighting design: Peter Papp
Consultanță scenariu: Florin Tudose
Coordonatori atelier de storytelling: Ioana Drugaș și Ana Crăciun Lambru

Sunet: Peter Papp
Lumini: Adrian Gherdan
Tehnicieni scenă: Daniel Turcuț, Nicolae Porumb

Cabinieră: Anna Cellino

Premiera are loc în data de 26 aprilie, de la ora 18:00, la Sala Arcadia și deja sunt vândute toate biletele. Următoarele reprezentații sunt programate în 6, 7 și 18 mai, de la ora 18:00, la Sala Arcadia. Biletele pot fi achiziționate de la agenția Teatrului Regina Maria (Piața Regele Ferdinand I, nr. 6) și online, pe platforma Poftim Cultură.
Vă așteptăm cu drag la teatru!

CASĂ DE VÂNZARE ÎN BIHOR

 

Alte știri