În perioada 11-13 august, oraşul Mioveni a găzduit Festivalul Concurs-Național de Folclor, ajuns la patra ediție. Moderatoarea evenimentului a fost Iuliana Tudor, una dintre cele mai îndrăgite și apreciate prezentatoare de la Televiziunea Națională. Pe scena festivalului au urcat circa 300 de dansatori, păstrători ai tradiţiilor populare, din judeţele: Suceava, Iași, Sălaj, Gorj, Botoșani, Bihor, Argeș.
![](https://oradeaindirect.ro/wp-content/uploads/2023/08/mioveni.jpg)
![](https://oradeaindirect.ro/wp-content/uploads/2023/08/nuntasii-bihorului.jpg)
Timp de trei seri, publicul a fost purtat într-o călătorie imaginară, ghidați de muzică folclorică și dans, prin istoria ancestrală a tradițiilor populare care ne definesc ca popor.
Exigentul juriu condus de doamna Elise Stan, realizatorul de emisiuni și producător la Televiziunea Română, a avut de analizat o varietate de elemente precum autenticitatea repertoriului ansamblurilor, ținuta artistică a dansatorilor, veridicitatea costumelor populare, realizarea din punct de vedere muzical, coregrafic și artistic a programului prezentat în cadrul evenimentului. Trofeul Festivalului a fost adjudecat de Ansamblul Megieșii, din Suceava.
Ansamblul „Nuntaşii Bihorului” a obținut Premiul II la secţiunea Obicei Specific.
Au fost trei zile de intensă emoţie, muncă şi implicare pline de profesionalism din partea unei echipe tinere sprijinită pe toate planurile de comunitatea locală, dragoste necondiţionată şi nemărginită pentru folclor şi identitate naţională – este doar o frântură din ceea ce am simţit la a IV-a ediţie a Festivalului – Concurs Naţional de Folclor Mioveni. Loc din care am venit îmbogăţiţi sufleteşte, loc în care munca asiduă şi dragul de joc şi-a arătat roadele pentru toţi participanţii!
Plini de speranţă, am dus cu noi şi am arătat miovenilor o fărâmă din bogatul folclor bihorenesc: joc din zona etnografică deosebită a văii Crişului Repede şi o „clipă” din frumosul obicei de nuntă din zona Beiuşului.
Din perspectiva simbolisticii populare, nunta reprezintă un act de transfigurare a firii umane, din individ în pereche, aducând omul la unul dintre scopurile sale primordiale: continuitate, conservare, dezvoltare. Suntem onoraţi că am dus cu noi şi am arătat o fărâmă din bogatul folclor bihorenesc, iar munca şi dragul de joc ne-au fost răsplătite din plin”, mărturiseşte cu emoţie Dinu Marius Avram, preşedintele Asociaţiei Folclorice „Nuntaşii Bihorului” care aduce mulţumiri: doamnelor Gladiola Dogaru şi Carmen Hotean pentru nepreţuitele zgărzi de clop ale dansatorilor ansamblului, respectiv frumoasa bartă (cunună) de mireasă, domnului Cristian Ţoţa de la Muzeul de etnografie Beiuş, Visit Oradea, GIG TOUR S.R.L. cei care i-au dus şi adus în siguranţă.
Nici familia Nuntașilor nu e uitată de preşedintele Asociaţiei.
„Mulţumim înţelegătoarelor noastre familii şi marii familii a „nuntaşilor” întregul sprijin moral şi fizic!
Şi … nu în ultimul rând, celor mai frumoşi „nuntaşi” – generaţia actuală! Cei care sunt trup şi suflet, plini de energie, de dăruire, de drag de cântec şi de joc şi cei a căror unică mulţumire sunt aplauzele publicului iubitor de folclor”, mai spune Dinu Marius Avram.
Dorina Ursente