Prima donaţie românească aparţinând unui mare artist născut la Oradea, expusă la UNESCO 

Foto: cancelarie.gov.ro

Tapiseria „Îngeri şi avioane”, semnată de artistul Mircea Cantor, prima donaţie românească de artă expusă permanent în holul principal al UNESCO, a fost inaugurată marţi în prezenţa şefului Cancelariei prim-ministrului, Alexandru Ghigiu, a reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Externe şi UNESCO, a membrilor cercurilor cultural-artistice franceze şi ai comunităţii româneşti din Franţa.

La cei 46 de ani pe care îi are, Mircea Cantor este unul dintre cei mai valoroşi artişti contemporani din lume. S-a născut la Oradea, dar acum lucrează la Cluj şi la Paris.

Potrivit unui comunicat al Cancelariei premierului, România a făcut această donaţie către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) în contextul marcării a 65 de ani de la aderarea ţării noastre la această emblematică organizaţie.

„Tapiseria „Îngeri şi avioane”, având la bază tehnicile tradiţionale de realizare a scoarţei, element înscris în Lista Patrimoniul Imaterial al UNESCO din 2016, va fi expusă alături de opere emblematice ale artei contemporane mondiale, precum „Căderea lui Icar” a lui Pablo Picasso sau „Omul care merge” al lui Alberto Giacometti”, precizează sursa citată.

În intervenţia sa, directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, a mulţumit ţării noastre şi a remarcat faptul că opera de artă românească reprezintă „angajamentul comun al UNESCO şi al României de a susţine creaţia artistică şi de a păstra valorile tradiţionale”

Distribuie informația
Alte știri