În timp ce canicula îi toropește pe majoritatea românilor, există și angajați fericiți. Aceștia nu au nevoie nici de apă minerală, nici de dușuri la serviciu. Ba, dimpotrivă, trebuie să iasă din când în când să se … încălzească! Este vorba de muncitorii din fabricile de gheață. O asemenea fabrică există și la Oradea, iar activitatea este, acum, mult intesificată.
Icelandia, caci despre ea este vorba, a apărut în urmă cu exact 15 ani de la o întâmplare banală. După cum povestește Florian Pleșca, fondatorul companiei, „eram cu fratele meu pe o terasă, tot cam în această perioadă a anului, undeva în centru, și acesta a cerut gheață pentru băutură. Ospătarul i-a spus că nu are gheață, însă fratele meu văzuse pe bar o frapieră. L-a întrebat pe ospătar la ce folosesc ei frapiera, iar răspunsul a venit categoric: „E de decor!” Așa a început aventura tinerilor oameni de afaceri, care au început să cucereasă România. Concurența a apărut abia prin 2005, iar acel moment a fost unul de maturizare pentru firma orădeană, deoarece competitorii i-au determinat pe pionierii acestei fabrici să găsească soluții de a-și consolida poziția pe o piață virgină, pe care aveau monopol.
Situată la periferia orașului, minifabrica funcționează cu peste 30 angajați, având cea mai mare capacitate din ţară, precum şi aria cea mai largă și diversificată de distribuţie. Proprietarii au adus cel mai bun utilaj de făcut gheaţă, tocmai din SUA, și fabrica produce 20 de tone de cuburi de gheaţă în 24 de ore! Gheaţa este împachetată în ambalaje de 2 și 2,5 kilograme, fiind distribuită în reţelele de benzinării, cluburi şi hoteluri. Vânzările fabricii au crescut în sezonul de vară cu 70-80%. Instalaţia de producere a cuburilor de gheaţă şi linia de ambalare costă aproape 200.000 de euro. Proprietarul fabricii susţine că aparatura îşi merită din plin banii pentru că procesul este unul simplu, eficient şi economic. O pungă cu gheaţă pleacă de la producător la preţul de 7,5 lei. Cât privește apa utilizată pentru producerea gheții, ei bine, ea provine din sistemul centralizat al orașului, însă este super filtrată, astfel că „ne mÂndrim că producem gheață din Ardeal”, susține Pleșca.
Pe lângă cuburile de gheață folosite în scop comercial, firma mai produce și statui sculptate în gheață. Celebrarea celor 15 ani de existență se va lăsa și cu o surpriză pe care Icelandia o promite orădenilor în luna iulie, când va desfășura o amplă campanie de imagine, în care se va regăsi și o statuie de gheață! Cât privește celelalte lucrări de artă realizate în gheață în anii anteriori, Florian Plesca povestește cu mândrie despre un cub realizat pentru o competiție organizată de National Geographic sau de o statuie a » Fecioarei Maria si Pruncul», sculptată pentru a fi expusă în centrul orașului.
[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”108248014930860277623″ ualb=”6299736217640462017″ imgl=”fancybox” style=”wall” row=”4″ size=”220″ num=”80″ border=”1″ highlight=”1″ align=”center” max=”100″ nocredit=”1″]