Primăria Oradea propune prelungirea cu o lună a termenului de plată a impozitelor cu bonificație, până la 30 aprilie 2020

În vederea evitării aglomerației în Sala Ghișeelor (Piramidă), Primăria Oradea, prin Direcția Economică, propune prelungirea cu o lună a termenului de plată a impozitelor cu bonificație, până la 30 aprilie 2020. Potrivit prevederilor Codului Fiscal, pentru plata cu anticipație, până la data de 31 martie a anului respectiv, a impozitului pe clădiri, terenuri și autovehicule, integral, pentru întregul an de către contribuabili se acordă o bonificație (reducere) stabilită prin hotărâre a consiliului local.

Proiectul de hotărâre prin care se prelungește termenul de plată a impozitelor până la 20 aprilie 2020 urmează să fie votat în ședința extraordinară a Consiliului Local de joi, 12 martie. Prin același proiect de hotărâre, se propune și prelungirea cu o lună a termenului de depunere a rapoartelor de reevaluare a clădirilor, depunerea declarațiilor fiscale modificate/rectificative și depunerea cerererilor pentru acordarea de facilități fiscale.

De asemenea, Direcția Economică a Primăriei Oradea anunță că nu se vor aplica amenzi pentru depunerea cu întârziere a declarațiilor fiscale aferente tranzacțiilor de terenuri, clădiri, auto. Amenzile se suspendă până la 30 iunie 2020.

Avantajele Ghișeului Online

La nivelul Municipiului Oradea, bonificația fiscală (reducerea) este diferențiată în funcție de modalitatea de plată, având drept scop încurajarea plăților online, reducerea numărului de contribuabili de la ghișee și a timpilor de așteptare la plata impozitelor și taxelor locale, astfel:

  • 8% – în cazul achitării online prin intermediul site-urilor www.oradea.rowww.ghiseul.ro și aplicația „Plata Impozite MobilePay”
  • 4% – în cazul achitării la ghișele Primăriei, Poșta Română, C.E.C., prin P.O.S., prin internet banking sau prin ordin de plată

Plățile pe site-ul Primăriei Oradea se pot face prin intermediul Ghișeului Online , unde, alături de plata impozitelor, se pot depune declarații fiscale și se pot obține certificate fiscale.

Recomandări pentru evitarea aglomerației la ghișee

Recomandăm cetățenilor să opteze pentru vizita la ghișeele Primăriei în alte zile decât cele de luni și marți. În aceste zile este o afluență mare ca urmare a tranzacțiilor cu autoturisme și plata amenzilor contravenționale din perioada weekend-ului, cu termen de plată redus în prima zi lucrătoare.

Prin urmare, cele mai recomandate zile pentru plata la ghișeele primăriei sunt de miercuri până vineri, intervale orare recomandate fiind: 9:00-11:00, 14:00- 16:00.

Tot în vederea evitării aglomerației la ghișee, recomandăm transmiterea documentelor prin poștă/curierat, sau depunerea documentelor la registratură în vederea procesării ulterioare. Primăria Oradea va transmite răspunsul pe e-mail (dacă persoana și-a dat acordul pentru acest mod de comunicare) sau va trimite notificare prin SMS/telefon pentru ridicarea răspunsului.

Alte știri