Activitatea clubului STEM Robomaniacs a început cu primele ateliere de robotică și electronică. 23 de tineri au participat la deschidere alături de cadre didactice ale diferitelor licee și din partea Universității din Oradea, cât și reprezentanți ai companiilor din parcurile industriale din Oradea. Participanții care s-au înscris la activitățile clubului sunt liceeni din Oradea și din Beiuș, dar și studenți de la Universitatea din Oradea.
După un scurt discurs de mulțumire al coordonatorului Lucian Știube, participanții au avut un moment de networking în care veterani ai roboticii au împărtășit experiențe celor noi înscriși. Prima activitate a fost coordonată de Daniel Anton. Acesta a introdus participanții în noțiuni de bază despre tensiune și curent și alte elemente electronice. După ce a explicat cum se folosește un letcon, participanții s-au grupat în echipe de câte 2-3 și au făcut primele lor lipituri. Fiecare lipitură făcută de fiecare tânăr, este un pas în față spre proiecte mult mai complexe. În final, fiecare echipă a avut un mic proiect electronic funcțional construit de ei. În cadrul activităților din clubul STEM RoboManiacs accentul cade pe latura practică. Pentru unii experiența a fost nouă iar cei familiarizați deja cu aceste tehnici, au avut ocazia să le realizeze practic. În cadrul următoarelor ateliere participanții vor învăța să controleze motoare, să scrie cod, ca ulterior să înceapă să asambleze kituri de roboți de lupte.
Asociația Roboticienilor Oradea își dorește ca fiecare participant să aibă parte de dezvoltare personală și profesională prin aceste ateliere și activități pe care le desfășoară. La finele acestor activități, tinerii participanți și-ar putea descoperi o pasiune sau o carieră în domeniile tehnice conexe mecatronicii.
Celestica România susține proiectul Clubului STEM RoboManiacs și astfel investește în tânăra generație și în viitorii ingineri.
Proiectul Robomaniacs este finanțat prin programul Fondul Științescu Oradea, ediția 6.0. Acesta este un program prin care Fundația Comunitară Oradea face știința mai atractivă pentru copiii și tinerii din Bihor, oferind finanțări și mentorare unor proiecte educaționale din domeniul STEAM (științe, tehnologie, inginerie, artă și matematică). Sponsorul principal al programului este compania Accesa. Au contribuit la a face știința mai atractivă următoarele companii: SEMA Express, DSV Air & Sea, VPK Packaging Salonta, Salesianer Romania, Golde Oradea , Vulcri – Transport & Logistica.