„Prin muzică creăm comunitate”, proiect unic în țară adresat persoanelor cu dizabilități din Oradea

Foto: Remus Toderici

Asociația CoMusica își începe activitatea. Proaspăt înființat, ONG-ul va oferi servicii de muzicoterapie pentru persoane cu dizabilități din Oradea. Asociația este alcatuită din 3 membri, Eleonora Roșca, muzicoterapeut și două muziciene, Mihaela Simai, chitaristă și singer songwriter și Teodora Owen-Tonea, pianistă, care vor face beneficiile muzicii disponibile multor persoane cu dizabilități din Oradea. Acest proiect, unic în țară, va fi implementat de către Eleonora Roșca care are experiență de peste 5 ani cu persoane cu dizabilități în domeniul muzicoterapiei.

Eleonora deține un master în Muzicoterapie pe abordarea Nordoff Robbins de la Universitatea Goldsmiths’ din Londra și o diplomă în Muzicoterapie Neurologică de la Academia de Muzicoterapie Neurologică din Toronto, Canada. Eleonora este singurul muzicoterapeut din România, care folosește această abordare Nordoff Robbins, care se bazează pe convingerea că toată lumea, indiferent de dizabilitate sau boală, deține o sensibilitate la muzică. Această sensibilitate poate fi utilizată pentru dezvoltarea personală și îmbunătățirea stării de bine. În această formă de tratament, clienții au un rol activ în crearea muzicii împreună cu terapeuții lor. În abordarea de muzicoterapie neurologică, se folosește un sistem de 20 de tehnici cercetate și dezvoltate științific pentru îmbunătățirea funcțiilor senzomotorii, cognitive și de comunicare.

Primul proiect pe care îl va implementa ONG-ul nou înființat este „Prin muzică creăm comunitate”. Implementarea proiectului este posibilă datorită unei finanțări obținute de Asociația CoMusica prin intermediul programului Bursa Talentelor al Fundației Comunitare Oradea. Prin proiectul „Prin muzică creăm comunitate”, asociația va oferi ședințe de muzicoterapie de grup pentru adulți cu dizabilități din Oradea. În cadrul ședințelor vor fi folosite tehnici de muzicoterapie Nordoff-Robbins, cu scopul de a îmbunătăți abilitățile de comunicare și cele socio-emoționale, astfel îmbunătățind calitatea vieții participanților. Totodată, ședințele vor presupune și tehnici de muzicoterapie neurologică, pentru a ajuta la dezvoltarea abilităților motrice, cognitive, etc. ale beneficiarilor.

Proiectul se va derula în perioada mai – octombrie 2024 și are în vedere crearea de parteneriate cu doua asociații care se adresează persoanelor cu dizabilități și doresc să își aducă beneficiarii la aceste ședințe. Ședințele de muzicoterapie vor avea loc săptămânal, la Fundația de Scleroză Multiplă. Spațiul este accesibil pentru cărucioare cu rotile și pentru persoane cu mobilitate redusă. ONG-ul invită asociațiile interesate sa își exprime intenția de participare cu grupurile lor de beneficiari până la finele lunii aprilie.

Muzica va fi cea care va permite exprimarea liberă, fără cuvinte. Așadar, Asociația lansează invitația beneficiarilor indiferent de dizabilitatea avută sau de abilitățile muzicale existente.

Distribuie informația

CASĂ DE VÂNZARE ÎN BIHOR

 

Alte știri