Problema consumului de droguri în județul Bihor/ Ședință dedicată integral acestui fenomen în Colegiul Prefectural

Şedinţa Colegiului prefectural din luna septembrie a avut, în premieră, joi, un singur subiect, la solicitarea prefectului Dumitru Ţiplea, anume rolul şi activitatea instituţiilor publice în vederea gestionării problemei consumului de droguri în judeţul Bihor.

Situaţia complexă din judeţ privind această problematică a fost prezentată, în aspectele sale de prevenţie, combatere şi tratament, de şefii a şase instituţii publice cu atribuţii în domeniu: Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Bihor, Inspectoratul Şcolar, Poliţia, Direcţia de Sănătate Publică, Casa de Asigurări de Sănătate şi Spitalul judeţean.

Consumul de droguri la nivelul Regiunii Nord-Vest și Județul Bihor

În cazul Regiunii Nord-Vest, care include și județul Bihor, se observă o prevalenţă a consumului de-a lungul vieţii al oricărui tip de drog ilicit de 8,4% (de 1,3 ori mai mică decât cea înregistrată la nivel naţional), în timp ce, pentru consumul recent se observă o prevalenţă de 3,9%, iar pentru cel actual, o prevalenţă de 2,2%. 

Pe tipuri de droguri, consumul experimental înregistrează la nivelul Regiunii Nord-Vest următoarele valori: cannabis –6,3%, NSP – 2,1%, cocaină/ crack – 1,9%, amfetamine –0,4%, ecstasy – 1% şi LSD – 0,6%.

Se remarcă un nivel ridicat al consumului de cannabis, care înregistrează valori pentru toate tipurile de consum: consum de-a lungul vieții – 6,3%, consum recent – 3,5% și consum actual – 1,9%.

Comparativ cu nivelul consumului oricărui tip de drog ilicit înregistrat la nivel național, în regiunea Nord-Vest, se constată valori mai mici pentru toate cele trei perioade de referință (de a lungul vieții, ultimul an, ultima lună): consumul oricărui tip de drog ilicit de-a lungul vieții este cu 21% mai mic decât cel observat la nivel național, consumul oricărui tip de drog ilicit în ultimul an este cu 35% mai mic decât cel înregistrat la nivel național, iar consumul oricărui tip de drog ilicit în ultima lună este cu 44% mai mic decât cel de la nivel național.

Se înregistrează un nivel ridicat al consumului experimental pentru majoritatea drogurilor analizate. Valori mai mari față de cele obținute la nivel național, se observă pentru prevalența consumului de canabis, cocaină/crack, LSD, amfetamine și solvenți. Pentru consumul de medicamente fără prescripție și cel de ecstasy, se observă un nivel similar celui înregistrat la nivel național, iar pentru NSP, heroină, ketamină, prevalența consumului  este mai mică decât cea observată la nivel național.

În baza analizei datelor, la nivelul Regiunii Nord-Vest, se constată următoarele:

  • Un nivel ridicat al consumului oricărui tip de drog ilicit pentru toate perioadele de timp  analizate, cu valori superioare ale prevalenţei consumului pentru majoritatea tipurile de droguri consumate la nivelul acestei regiuni, faţă de cele înregistrate la nivel naţional. Un nivel ridicat al consumului de cannabis.
  • Grupele populaţionale care înregistrează prevalenţe mai ridicate ale consumului oricărui drog ilicit sunt categoriile de vârstă 25-29 ani (19,1% pentru consumul experimental, 8,8% pentru consumul recent, 5,9% pentru consumul actual), 30-34 ani (21,3% pentru consumul experimental, 9% pentru consumul recent, 6,7% pentru consumul actual).
  • Majoritatea respondenţilor din această regiune, care au declarat că au consumat cel puţin o dată în viaţă un drog ilicit, sunt de sex masculin (63%), au finalizat studii liceale sau post-liceale (59,1%), sunt activi economic (66,5%), au vârsta cuprinsă între 25-34 ani (52,6%), locuiesc în mediul urban (82%).
Distribuie informația
Alte știri