În aceste zile, conf. univ. dr. Mihaela Tătulescu a obținut cel de-al doilea premiu al său la Przemyśl, Polonia. Premiul Special al ediției din 2024 îi urmează distincției primite în anul 2021, la Trienala „Pătratul de argint”.
Tema din acest an a expoziției de artă contemporană, care a ajuns la cea de a XII-a ediție, a fost „Himera”, iar artista și profesoara din Oradea a prezentat lucrarea intitulată „Cădere liberă”. Conf. univ. dr. Mihaela Tătulescu, spune că pictura ei vorbește despre „sisteme care se prăbușesc, pentru că orice formă de putere cade la un moment dat”.
La trienala de la Przemyśl au fost acceptate peste 130 de lucrări din: România, Slovacia, Ungaria, Ucraina și Polonia. Premiul „Special” primit de conf. univ. dr. Mihaela Tătulescu înseamnă organizarea, de către gazdele din Polonia, a unei expoziții personale, cu tot ce înseamnă aceasta: găzduirea expoziției propriu-zise, catalogul acesteia, cazare…
„Mă bucur foarte mult pentru această distincție, cu atât mai mult cu cât organizarea expoziției personale mă obligă să muncesc”, spune universitarul. În plus, premiul este cu atât mai valoros cu cât este girat de Președintele Poloniei, Andrzej Duda, și de Ministerul Culturii din țara gazdă.
„Palatul din Przemyśl este un loc ca de poveste. Are muzeu, galerii de artă modernă, restaurant, hotel, un lac, e înconjurat de pădure. Polonezii sunt oameni foarte primitori, gazde foarte bune cu musafirii lor. Te simți chiar mai apreciat decât în țară. Deși orașul din apropiere e mic, are o viață artistică vibrantă. Grupul de artiști de aici participă la fiecare expoziție, simți dorința lor de a intra în dialog cu alți artiști. Evenimentul însuși a fost o sărbătoare a artei”, povestește conf. univ. dr. Mihaela Tătulescu.
Laureata concursului din Przemyśl este convinsă că orice artist are emoții și își dorește ca munca lui să fie validată.
„Ideea că ești apreciat într-o altă țară nu poate decât să te bucure, să te motiveze. Pictura este despre emoții. Despre a putea transmite emoții, dar și despre emoția cu care aștepți validarea. Când munca ți-e pusă în valoare, ți se confirmă că asta e calea”, explică conf. univ. dr. Mihaela Tătulescu.