Guvernul a publicat proiectul de buget pentru anul acesta. Este unul al redresării și al responsabilității, spune ministrul Finatelor, Alexandru Nazare care precizează că relansarea în toate domeniile este esențială în acest an.
Creșterea economică pe care se bazează proiectul de buget este de 4,3 %. Se estimează o scădere a deficitului de la 9,8% la 7,16%. Bugetul prevede o inflație de 2,4 dar și un procent record pentru investiții de 5,5 % din PIB.
În acest an salariile de bază, sporurile, primele, cuantumurile de hrană, indemnizațiile pentru funcțiile de conducere, toate acestea din sectorul bugetar rămân la nivelul din decembrie 2020.
Studenții nu vor mai avea gratuitate în transport și doar o reducere la jumătate a tarifului pentru pentru biletele pe calea ferată și pentru transportul în comun.
În privința distribuției fondurilor Ministerul Economiei este marele câștigător – îi sunt alocate mai mult de 180 de procente față de execuția bugetată de anul trecut. Banii vor fi redirecționați în special pentru schemele de ajutor pentru antreprenorii ale căror firme au avut de suferit de pe urma pandemiei.
Creșteri semnificative sunt și la Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului, Ministerul Cercetării.
Sunt și ministere care pierd cum sunt: Ministerul Justiției, Ministerul Dezvoltării sau cel al Sănătății.
În privința Ministerului Sănătății, Nazare dă asigurări că nu este vorba despre reduceri de cheltuieli propriu-zise, nu vor fi afectate programele de sănătate sau campania de vaccinare, ci totul provine de la faptul ca a scăzut subvenția pentru Casa Națională pentru Asigurări de Sănătate.
Proiectul de buget a fost suspus dezbaterii publice șu urmează să fie trimis în Parlament unde vor fi dezbateri, eventual modificat și aprobat pentru a putea intra în vigoare.