Proiectul „Gata cu risipa!”: elevii de la Liceul Tehnologic „Horea” din Marghita au plantat o livadă comunitară

În data de 3 aprilie, la Liceul Tehnologic „Horea” Marghita, s-au plantat 250 de pomi fructiferi prin intermediul proiectului „Gata cu risipa!”, o inițiativă dedicată educației pentru reducerea risipei alimentare și a transformării resturilor alimentare în compost. 

Acest proiect este implementat de Banca pentru Alimente Oradea, prin  Raiffeisen Comunități, Acceleratorul de ONG-uri, gestionat de Asociația pentru Relații Comunitare.  

Până acum, în cadrul proiectului, elevii au participat la ateliere educative, au învățat cum să reducă risipa alimentară și au fost implicați în concursuri de colectare a resturilor alimentare precum cojile de legume și fructe pentru a le transforma în compost prin intermediul stației de compostare de la liceu.  

Dar ce este compostul? Mai exact, compostul este un îngrășământ natural care conține nutrienți esențiali pentru plante, precum azot, fosfor și potasiu. Are rolul de a îmbunătăți structura solului, ajutând la reținerea apei și aerarea rădăcinilor, pentru că este un mod natural de a îmbogăți solul și de a-i spori fertilitatea.

Astfel, compostul este un mod sustenabil de a transforma deșeurile organice într-o resursă valoroasă pentru grădini, livezi și culturi agricole.

În cadrul evenimentului de plantare, într-un gest concret pentru un viitor mai verde, elevii au folosit o parte din pământul obținut din compost pentru a contribui la revitalizarea livezii comunitare a liceului. 

„Prin proiectul Gata cu risipa! am demonstrat că fiecare mică acțiune contează. De la reducerea risipei alimentare până la regenerarea solului prin compost, elevii au avut ocazia să vadă cum gesturile lor pot avea un impact real asupra comunității.” – Gabriela Vereș, președinte Banca pentru Alimente Oradea.

Cu entuziasm și implicare, Asociația Terra Gloria s-a alăturat proiectului „Gata cu risipa!”, contribuind nu doar cu puieți de pomi fructiferi pentru revitalizarea livezii comunitare a liceului, ci și cu instruirea elevilor pentru a se planta în mod corect pomii. Întâi și întâi, spre exemplu, puietul de pom fructifer trebuie mocirlit. Mocirlirea ajută  pomii să prindă rădăcini mai bine, menținând umiditatea necesară și protejând rădăcinile tăiate. Astfel, solul aderă mai bine la rădăcini, iar pomii au șanse mai mari să se dezvolte sănătos după plantare.

„Suntem încântați să putem contribui pentru prima dată în Marghita la un proiect atât de benefic. Am donat aproximativ 50 de pomi fructiferi, incluzând soiuri precum cireș, măr, par, piersic, prun, vișin, nectarin, mosmon și rodie. Suntem recunoscători partenerilor noștri Crisplant, Makita, Natur Grup Romania și Daymsa pentru sprijinul constant.”, spune Valentin Toader, vicepreședinte al asociației Terra Gloria.

Cu sprijinul echipei Terra Gloria, elevii au învățat cum să planteze corect fiecare puiet, asigurându-se că acești copaci vor crește sănătoși și puternici.

La pomii donați de Terra Gloria s-au alăturat partenerii de la Asociația AND din Aiud, cu încă 200 de meri donați pentru a crea o livadă mare, ce va fi deschisă pentru toți tinerii marghiteni în evenimente organizate de mai multe ori pe an, cu scopul de a educa și agrega comunitatea.

Fiecare pom a fost etichetat cu numele elevului care l-a sădit, creând o legătură personală între copii și natura pe care o îngrijesc. Iar peste câțiva ani, actualii elevi de clasa a IX-a vor putea gusta roadele propriei munci – un simbol al sustenabilității și al implicării active în comunitate.

Până acum, Banca pentru Alimente Oradea a ajuns la peste 14.000 de elevi din Bihor, cu proiecte interactive care îi învață pe copii cum să aibă grijă de natură, să reducă risipa alimentară și să fie parte activă într-un viitor sustenabil.

 

CASĂ DE VÂNZARE ÎN BIHOR

 

Alte știri