„Cartea numerilor” de Florina Ilis, apărută la Editura Polirom, este volumul cu care oradeaindirect și directorul Bibliotecii Județene Gh Șincai, Ligia Mirișan continuă un demers menit a suscita interes printre cei ce iubesc cărțile. E și un dar de mărtișor.
„Cartea numerilor”, scrisă de bihoreanca Florina Ilis este un roman proteic într-o continuă schimbare ce prezintă lumi în lumi. E o minunată saga de tip de tip faulknerian, din arealul Crișanei, o istorie întinsă pe patru generații. Una dintre figurile cu totul excepționale din roman este Petre Barnea, străbunicul naratorului, un vânător abil, a cărui poveste e decantată pe mai multe voci. Se reconstituie un arbore genealogic secular, adînc înfipt în pămînt, plăsmuit din imaginație.
„Cartea numerilor”este o pledoarie pentru istorie, pentru relațiile individului cu societatea. Nu vom putea recupera trecutul decât trăindu-l in prezent” , spune Ligia Mirișan.
Florina Ilis s-a născut pe 26 august 1968, in Olcea, judetul Bihor. A absolvit Facultatea de Litere și Școala de Înalte Studii Postuniversitare la Universitatea Babeș-Bolyai, unde în prezent este conferentiar dr. la Departamentul de Limbi și literaturi asiatice. A publicat volume de poezie, teatru, eseu și romanele: Coborîrea de pe cruce (2001; ediția a II-a, 2006), Chemarea lui Matei (2002; ediția a II-a). Volumul „Cruciada copiilor” , apărut la Cartea Românească a fost declarat, fără rezerve, cartea anului 2005.
În 2006, apare romanul Cinci nori colorați pe cerul de răsărit (tradus în limba italiană), inspirat de experiența sa japoneză. În anul 2012, publică Viețile paralele (tradus în limba franceză), distins cu Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Ziarului de Iași, Premiul Radio România Cultural, Premiul Colocviului Romanului Românesc de la Alba Iulia.