Atlantic Technological University (ATU), din orașul irlandez Galway, a găzduit, între 13-15 noiembrie 2024, reuniunea Rectorilor Alianței EU GREEN și a Consiliului Executiv al alianței academice. Cea de a patra întâlnire față în față a tuturor rectorilor universităților membre ale alianței EU GREEN este considerată „un eveniment cheie pentru promovarea angajamentului alianței față de sustenabilitate, inovație digitală și educație europeană interconectată”.
Gazda evenimentului, președintele ATU, dr. Orla Flyn, a remarcat că Alianța EU GREEN se află acum la jumătatea primilor patru ani ai proiectului. „Aceasta este o oportunitate importantă de a reflecta asupra realizărilor noastre cheie de până acum și de a delibera asupra planurilor și angajamentelor noastre viitoare ca alianță”, a afirmat dr. Orla Flyn.
La rândul său, Pedro Fernández, rectorul Universității din Extremadura, le-a spus omologilor săi EU GREEN că întrunirea găzduită de Irlanda: „A fost una crucială pentru modelarea eforturilor noastre de colaborare către un viitor rezilient și conectat pentru educația europeană. Ne-am reafirmat angajamentul de a promova împreună inovația durabilă și construim parteneriate puternice și de durată”.
Cele mai importante momente ale evenimentului au inclus discuții strategice, purtate la nivel de rectori, privind implementarea programelor comune de studii și explorarea de noi indicatori de sustenabilitate care urmăresc impactul asupra mediului și educației al alianței.
„S-a discutat despre provocările comune, direcția strategică și îmbunătățirea coordonării între proiectele alianței. Agenda de lucru a pus accentul pe o abordare colaborativă pentru extinderea eforturilor de internaționalizare, dezvoltarea infrastructurii digitale și lansarea de inițiative durabile care să reflecte valorile fundamentale ale EU GREEN: incluziune, implicare și gestionare a mediului”, a relatat rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău.
Nu în ultimul rând, atelierul „World Cafe” s-a dovedit a fi un real succes. Utilizând o metodologie participativă, evenimentul a permis explorarea viziunii comune pentru Alianța EU GREEN către orizontul 2029. „Prin rotirea dinamică a participanților la mesele tematice, s-a generat un dialog interactiv menit să identifice acțiuni și soluții concrete, pentru transpunerea viziunii EU GREEN în realitate”, a mai declarat prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea.