România face pași concreți spre un sistem public de pensii sustenabil și aliniat la standardele europene. Noile măsuri, anunțate de Casa Națională de Pensii, vor fi aplicate treptat, unele chiar din acest an.
Egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați până în 2030 este una dintre cele mai importante modificări. Astfel, diferența actuală va fi eliminată gradual, pentru a asigura echitate în sistem.
Stagiul complet de cotizare rămâne 35 de ani, dar se recompensează munca de durată. Cei care lucrează peste 25 de ani vor primi puncte de stabilitate, care pot aduce sute de lei în plus la pensie: 0,5 puncte/an pentru anii 26–30, până la 0,75 puncte/an pentru peste 35 de ani.
Noua formulă de calcul va include și aceste puncte bonus, avantajând persoanele cu cariere lungi și fără întreruperi.
Pensionarea anticipată rămâne posibilă, dar cu penalizări de până la 30% pentru cei care se retrag cu 5 ani mai devreme.
Media europeană de pensionare este de 65,3 ani și urcă spre 67 în multe state. România urmează aceeași direcție, pentru a asigura echilibrul sistemului, în contextul unei populații tot mai îmbătrânite și a scăderii natalității.