Reguli pentru cei care vor să iasă la pensie mai devreme

La ghişeele caselor de pensii vin tot mai mulţi oameni care vor să-şi depună dosarul. Iar legea recent intrată în vigoare are prevederi noi pentru cei care vor să se pensioneze mai devreme.  

În ceea ce priveşte pensia anticipată, noutatea este că se vor lua în calcul anii de facultate şi armata.

”Angajații care lucrează în acest moment pot ieși mai devreme la pensie, fără să fie penalizați, în cazul în care îndeplinesc o condiție. Condiția este să aibă stagiul complet de cotizare prevăzut în Anexa 5. Stagiul complet de cotizare nu este pentru toată lumea de 35 de ani. În funcție de anul nașterii, există un anumit stagiu complet de cotizare. Dacă persoana a realizat acest stagiu complet de cotizare contributiv, prevăzut în Anexa 5, trebuie să mai aibă încă cinci ani în plus față de acest stagiu complet de cotizare. În cei cinci ani pot fi incluse facultatea, armata, deci stagiile necontributive. În această situație, persoana respectivă se poate pensiona cu cinci ani mai devreme decât vârsta standard de pensionare, fără penalizare. Această perioadă de cinci ani nu se cumulează cu nicio altă reducere”, au declarat reprezentanții Casei de Pensii.

Exemple concrete: O femeie născută în februarie 1965 are nevoie de 34 de ani de muncă plus încă cinci. Aceşti cinci ani pot reprezenta inclusiv studii universitare la zi. Doar în aceste condiţii poate ieşi la pensie limită de vârstă mai devreme cu cinci ani. În cazul bărbaţilor e nevoie că aceştia să aibă vârsta de cel puţin 60 de ani, stagiu complet de cotizare plus încă cinci ani care pot reprezenta cursuri universitare sau armată.

”În cazul în care nu are acei cinci ani în plus și are doar doi sau trei ani, atunci se pensionează anticipat, și va fi penalizată în funcție de numărul lunilor de anticipare dar și de stagiul complet de cotizare depășit. Aceasta este pensia anticipată.

Distribuie informația
Alte știri