Specialiştii Grădinii Botanice Jibou derulează în prezent un proiect de replicare a ecosistemului lacului de la 1 Mai în mediu controlat, în serele grădinii.
“Ce vrem noi să facem este să reconstituim în Grădina Botanică laguna aceea termală de la 1 Mai, pentru că ea este pe cale de dispariţie acolo. Practic, din cauza forajelor nivelul apei termale e foarte scăzut şi în anii trecuţi era aproape dispărută. Asta aduce în pragul dispariţiei trei specii mai deosebite, care se găsesc acolo: nufărul termal – Nymphaea lotus thermalis, o specie de peşte – roşioara lui Racoviţă şi o specie de melc. Noi avem nufărul în colecţia Grădinii Botanice, deci cu acestea ne descurcăm. Ce am dori este să facem un bazin cu apă încălzită, în seră, unde să reconstituim ecosistemul, adică să avem specii cât mai multe de acolo, dacă se poate toate cele trei. Peşte ne-a fost promis de la Galaţi, unde se derulează un program de conservare a lui. Cu melcul stăm mai rău, sincer, pentru că e aproape dispărut. Dar ideea este să conservăm în cadrul grădinii aceste specii ameninţate de la 1 Mai’, a declarant pentru magazin salajean, Cosmin Sicora, directorul Centrului de Cercetări Biologice Jibou, în cadrul căruia funcţionează Grădina Botanică.
Potrivit sefului CCB, proiectul vizează atât conservarea speciilor ameninţate cu dispariţia, cât şi conştientizarea publicului vizitator privind importanţa acestora, fiind vorba de specii unice la nivel mondial. Cosmin Sicora isi doreste ca proiectul sa se finalizeze pana la sfarsitul acestui an.