„România Educată”, proiectul de suflet al şefului statului, devine realitate. Prevederile care vor intra în vigoare din toamnă sunt criticate

Foto: romaniaeducata.eu

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, Legile Educaţiei, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni. Preşedintele spune că România Educată devine astfel un angajament îndeplinit. Dar societatea civilă şi specialiştii în educaţie critică în continuare actele normative care vor intra în vigoare din toamnă.

Noile legi vin după două examene naţionale cu rezultate slabe. La ambele, un sfert din elevi au luat medii sub 5, ori au picat bacalaureatul.

La aceleaşi examene naţionale au lipsit zeci de mii de copii. 15.000 din cei de clasa a VIII-a nu au fost înscrişi la Evaluarea Naţională. Și de două ori mai mulți, în cazul Bacalaureatului.

Noile legi ale educaţiei intră în vigoare din toamnă şi vin cu prevederi controversate. Este vorba de admiterea la liceu, despre posibilitatea de a exmatricula temporar un elev care nu se comportă corespunzător la şcoală, de introducerea religiei ca materie opţională la Bacalaureat. Iar în ceea ce priveşte învăţământul universitar, sunt şi acolo mai multe prevederi controversate, una dintre ele este cea legată de mandatele rectorilor.

Şi elevii sunt nemulţumiţi. Orarul este prea aglomerat, cel puţin la gimnaziu, iar curricula ar trebui și ea schimbată.

Actuala Lege a educaţiei naţionale e din 2011 şi de atunci a suferit peste 100 de modificări.

Distribuie informația
Alte știri