S-a extins categoria beneficiarilor de drepturi acordate persoanelor persecutate intre 1940-1945

Având în vedere prevederile Legii 154/2021 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România începând cu 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice, aducem la cunoștința tuturor faptul că s-a extins categoria beneficiarilor O.G. 105/1999, astfel:

  • copilul celui decedat are dreptul la îndemnizație lunară în cuantum de 175 lei dacă părintele a decedat în timpul situațiilor expuse mai jos:
  1. a dispărut sau a fost exterminat în trenul morții,
  2. a fost deportat în ghetouri sau lagăre de concentrare din străinătate,
  3. a fost privat de libertate în locuri de detenție sau în lagăre de concentrare,
  4. a fost refugiat, strămutat în altă localitate, sau evacuat din locuința pe care o deținea,
  5. a fost în detașamente de muncă.
  • Copilul născut precum și copilul minor la data la care unul sau ambii părinți s-au aflat în una din situațiile prezentate mai sus, au dreptul la îndemnizație lunară în cuantum identic (în procent de 100%) cu cel de care ar fi beneficiat părintele decedat, stabilită conform prevederilor art. 2 din O.G. 105/1999,
  • Copilul născut după încetarea situațiilor în care părintele decedat s-a aflat în situațiile de mai sus, are dreptul la o îndemnizație lunară în cuantum de 50% din îndemnizația de care ar fi beneficiat părintele decedat, stabilită conform prevederilor art. 2 din O.G. 105/1999,
  • În situația în care ambii părinți ai copilului s-au aflat în situațiile de mai sus, acesta are dreptul la îndemnizația al cărei cuantum este mai mare.
  • Prevederile Legii 154/2021 se aplică și copilului celui decedat după încetarea situațiilor expuse mai sus, în cazul în care părintele său nu a beneficiat de prevederile Ordonanței 105/1999, deși ar fi avut dreptul.

Începând cu data de 10.06.2021, Casa Județeană de Pensii BIHOR analizează cererile depuse și emite hotărârile de stabilire a drepturilor cuvenite, urmând ca din 01.01.2022 să acorde și să plătească aceste drepturi.

În cazul persoanelor care vor depune dosarul după data de 01.01.2022, îndemnizațiile vor fi acordate și plătite începând cu prima zi a lunii următoare depunerii cererii.

Dosarele se depun personal de către persoanele îndreptățite sau prin mandatar împuternicit prin procura specială autentificată la notar, la sediul Casei Județene de Pensii Bihor- Serviciul Comunicare și Relații Publice, conform programului de lucru, de luni până joi între orele 8.00-12.00;12.30-14.00 iar vineri între orele 8-12, 12.30-13.00.

Documentele necesare în vederea solicitării acestor drepturi sunt:

  • cerere tip (care se poate completa la sediu sau se poate descărca de pe site-ul instituției- www.cjpensiibihor.ro la secțiunea “Formulare tip”/categoria “Legi Speciale”)
  • carte de identitate urmaș,
  • certificat de naștere urmaș, cetificat căsătorie urmaș – după caz,
  • certificat deces părinte persecutat,
  • Hotărârea Comisiei pentru aplicarea Legii 189/2000 emisă pe numele părintelui decedat,
  • documente oficiale din care să rezulte persecuția din motive etnice precum și perioada în care a fost persecutată persoana în cauză (aceste documente pot fi eliberate de autoritățile competente- Arhivele Centrale din București sau Direcțiile Județene ale acestora).

Având în vedere termenul extins în care se pot depune cererile (01.01.2022), recomandăm persoanelor interesate să pregătească din timp toate documentele necesare și să le depună la sediul instituției noastre în timpul programului de lucru cu publicul.

Distribuie informația
Alte știri