Săptămâna prevenției gripei în județul Bihor

În contextul „Săptămânii prevenției gripei în România”, instituită prin Legea nr. 247/2024, Direcția de Sănătate Publică a Județului Bihor a organizat ieri, 2 octombrie 2024, la sediul din Oradea, str. Libertății nr. 34, o masă rotundă cu tema „Săptămâna prevenției gripei în județul Bihor”.

          La eveniment au participat personal din cadrul DSP Bihor (medici în specialitățile epidemiologie, medicină de laborator, sănătate publică și management, personalul compartimentului de supraveghere al bolilor transmisibile), reprezentanți ai Organizației Patronale a Medicilor de Familie Bihor , ai Asociației Medicilor de Familie Bihor, ai Direcției de Asistență Socială Oradea, medici de familie incluși în rețeaua santinelă de supraveghere a gripei din județul Bihor. Scopul evenimentului a fost reprezentat de discutarea aspectelor relevante și importante din activitatea participanților care pot contribui la îmbunătățirea acoperirii vaccinale antigripale pentru populația județului Bihor în sezonul 2024/2025.

          În contextul informării populației, privitor la începerea vaccinării antigripale pentru sezonul 2024/2025, printr-un comunicat de presă transmis mass-media și postat pe situl DSP Bihor încă din 25.09.2024, o primă prezentare a s-a focalizat pe situația epidemiologică a gripei în lume, în România și județul Bihor în încercarea de a răspunde la întrebarea „De ce este importantă prevenția gripei?”. Gripa este cea mai importantă infecție respiratorie virală și o problemă majoră de sănătate publică deoarece are un impact:

  1. asupra stării de sănătate a populației prin incidență ridicată și mortalitate crescută,
  2. economic: prin absenteism la locul de muncă și costuri crescute cu asistența medicală.

În România, gripa cauzează în medie aproximativ 500.000 cazuri spitalizate/sezon, din care 150.000 cazuri ajung la urgență. În sezonul 2023/2024 au fost confirmate RT-PCR 2246 cazuri de gripă, debutul valului epidemic fiind mai rapid decât în anii anteriori (în cursul lunii decembrie, în condițiile în care trendul istoric înregistra vârful epidemic în luna ianuarie-februarie). În județul Bihor în sezonul 2023/2024 au fost confirmate cu laboratorul 44 cazuri de gripă, dintre care 2 cazuri au decedat.  

Gripa este recunoscută ca fiind un factor favorizant care crește riscul de accident vascular cerebral, infarct miocardic, decompensarea diabetului zaharat, pneumonie; este responsabilă de scăderea independenței zilnice la 23% dintre vârstnici.

A doua prezentare s-a referit la profilaxia specifică, prin vaccinare, a gripei. În județul Bihor în sezonul 2022/2023 (prin distribuție gratuită de vaccin achiziționat centralizat) au fost vaccinate antigripal un număr de 22.795 persoane iar în sezonul 2023/2024 au fost vaccinate antigripal (pe bază de prescripție medicală) un număr de 19.382 persoane. Se remarcă o scădere a acopeririri vaccinale la grupa de vârstă peste 65 ani, în condițiile în care recomandările internaționale prevăd o acoperire de 75% pentru această grupă de vârstă.

Toți participanții la eveniment consideră perioada de vaccinare antigripală optimă lunile septembrie-octombrie, datorită disponibilității de vaccin antigripal încă din luna septembrie 2024 deja 1577 persoane s-au vaccinat, de aceea invităm restul persoanelor eligibile să se adreseze la medici în contract cu CAS pentru prescrierea rețetei iar ulterior ridicării de la farmacie a vaccinului să se adreseze pentru administrare (la medicul de familie sau în farmaciile incluse) încă din luna octombrie.

Distribuie informația
Alte știri