Școala de vară a Arhitecturii orădene – post(imp)ACT

Ajunsă la cea de a IV-a ediție, școala de vară a studenților de la Arhitectură își desfășoară cursurile, între 14 – 18 iulie 2025, în campusul central al Universității din Oradea. De această dată, tematica propusă de organizatori este: „Reabilitarea și reconfigurarea mediului construit. Campusul Universitar Oradea – post(imp)ACT – reabilitări mentale”.

Ediția 2025 a școlii de vară este dedicată memoriei dr. arh. Vasile Mitrea, mentor, laureat al premiilor Opera Omnia OART 2011 și UAR 2003.

Organizatorii, Universitatea din Oradea, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, în parteneriat cu filialele Ordinului Arhitecților din România: Bihor, Satu Mare, Maramureș, Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud, Sălaj, le promit studenților, viitori arhitecți, și profesorilor lor „povești despre tranziții urbane, între sublim și haos, amintiri pentru viitor”.

La eveniment participă invitați speciali din: Indonezia, Republica Moldova și Ungaria.

Din programul școlii de vară a Arhitecturii orădene fac parte numeroase conferințe, prezentări și expoziții. Dintre cele peste 30 de evenimente trebuie amintite conferințele: „Noutăți și oportunități privind moștenirea arhitecturală a lui Vágó József din Oradea”, a prof. dr. arh. Anthony Gall, decanul Facultății de Arhitectură din Budapesta, dezbateri precum ce provocată de tema „Reflexii asupra experienței Cetatea Oradea reabilitată”, „Sinagogile din Oradea, proiecte și realizări de reconvertiri spațial culturale”, susținută de conf. dr. arh. Cristian Pușcaș – directorul Departamentului de Arhitectură al FCCA, sau „Exemple premiate, privind salvarea patrimoniului arhitectural. Punerea în siguranță în primă urgență a monumentelor istorice, activitatea echipei: Ambulanța pentru Monumente”, o prezentare de: drd. arh. asist. Adrian Pescaru, drd. arh. Zsák Ivett Greta și arh. Mihai Moldovan.

Dintre expoziții merită menționate: „Retrospectiva Universităților de Vară Oradea 2022 – 2025”, în holul Bibliotecii Universității din Oradea și în autobuzul staționar „Urbanismul participativ”, aflat în campusul central, proiecte de diplomă ale studenților de la Departamentul de Arhitectură, promoția 2025, și „Instalații istorice”, toate pregătite deja în holul bibliotecii. Expoziția „Arhitectura interbelică din România” este găzduită de fosta baie a unității de jandarmi, astăzi un spațiu al Universității din Oradea. De asemenea, campusul central găzduiește expozițiile: Bienala de Arhitectură din Transilvania – BATRA 2023, „Tainele restaurării componentelor artistice: paramentul pictat. Exemple din campusul universitar, fosta casă a subofițerilor” și  „Ambulanța pentru Monumente”.

Pe lângă diplomele de participare, cei mai merituoși participanți la Școala de Vară post(imp)ACT vor primi botezul, în calitate de membri ai ordinului „Vago din Varadinum”, unde altundeva decât în fosta baie a Școlii de Jandarmi, imobil ce face parte din ansamblul arhitectural ce aparține azi Universității din Oradea.

Alte știri