Școala Gimnazială „Oltea Doamna” Oradea împlineşte 100 de ani de existență. Debutul evenimentului

Școala Gimnazială „Oltea Doamna” Oradea sărbătorește anul acesta 100 de ani de existență, printr-o serie de activităţi dedicate comunităţii, profesorilor, elevilor, părinţilor, dar şi precursorilor, care au contribuit la evoluţia acestei unităţi de învăţământ. Ele vor debuta luni, 14 octombrie, în Cetatea Oradea, cu un moment de istorie locală – „Școala Româneasca după Marea Unire” şi un Târg de carte în incinta școlii, şi vor continua în zilele următoare cu activități sportive programate în parcul I.C. Brătianu, un flashmob pentru promovarea evenimentului în Piața Unirii, lansarea proiectului Erasmus „Coding Awaits Future” și alte activități sub genericul Oltea 100.

Momentele cele mai importante ale evenimentului ”Oltea la Centenar” se vor desfășura vineri, 18 octombrie, atât la sediul instituției din Str. Parcul Traian nr. 16, cât și la Filarmonica de Stat Oradea. Programul va debuta cu momentul festiv al dezvelirii unei plăci comemorative, care atestă că școala, înființată în 1919, după Marea Unire, a depășit toate vicisitudinile istoriei, rămânând o instituție de referință a învățământului orădean.

Școala „Oltea Doamna” funcționează în prezent în trei clădiri, situate în Parcul Traian nr. 16. Cea mai veche apare în 1820 și servește drept primărie a Olosigului (malul drept al Crișului), a doua este ridicată între 1897-1901, ca spațiu al Școlii Primare Maghiare, iar cea mai nouă (Clădirea A) este dată în folosință începând din 1980. Cel care a gândit in cele mai mici detalii acest ultim impozant imobil a fost Ioan Ardelean, arhitect șef al orașului în aceea vreme.

La debutul anului școlar 2019-2020, școala are 36 de clase de elevi din ciclul primar și gimnazial, cu un număr de 1.015 elevi și 7 grupe de preșcolari cu 175 de copii, pregătiți de 65 de cadre didactice. În prezent, școala se bucură de recunoștere internațională și a intrat într-o echipă globală de profesori inovativi, ambițioși, auto-motivați, orientați către rezultate, împuterniciți să creeze și să utilizeze resursele moderne și creativitatea educațională cu înțelepciune. Faptul că „Oltea Doamna” este o instituţie de elită este atestat şi de participarea exemplară la olimpiadele și concursurile școlare pe discipline, unde elevii şcolii au obținut un număr de 195 de premii la etapele județene și naționale, doar în anul 2019, spune prof. Musca Florina Laura, director al unităţii de învăţămant centenare.

Distribuie informația
Alte știri