Scrisoare deschisă: Strada Aurel Lazăr pietonala ,,tigrilor platanilor”

Foto: crisana.ro

Orădenii dar si reprezentanții firmelor de pe strada Aurel Lazăr solicită schimbarea arborilor de platan plantați recent. Au și trimis o scrisoare deschisă în acest sens

Unul din cei mai ,,moderni tirani” din România  corythucha ciliate, denumit și tigrul platanilor, care terorizează orașe ca Bucureștiul, Timișoara, Târgoviște, Oradea în cartierele Ioșia (unde riveranii afirmă că parazitul a invadat toate plantele și copacii, dezinsecția dovedindu-se total ineficientă)  prin grija nu știu a cui, are șansa să-și mărească arealul și în centrul orașului nostru.

 Pe strada Aurel Lazăr, o idee iresponsabilă, și lipsită de grijă față de cetățenii orașului (care i-au votat), precum și față de turiștii, s-au plantat platani, pomi care ajung la  peste 30 m. înălțime, iar coroana la o lățime de 4 m. , potriviți, eventual pentru parcuri nicidecum pentru o stradă îngustă unde mulți dintre riverani nu vor mai avea lumină.

Dar mai trist este că nu vor putea nici măcar să-și aerisească locuințele din cauza invaziei masive (o femelă depune, odată, în jur de 300 de ouă ) de insect zburătoare care asemenea unor vampiri înțeapă și sug sângele victimelor umane.

În Franța,țară civilizată, cercetătorii au găsit sânge uman în aparatul digestive al insectelor care înțeapă fără milă, chiar și prin haine.

Se răspândesc în perioada canaliculară și invadează și locuințele conform datelor cunoscute în străinătate.

Persoanele alergice pot să ceară ,,azil” altfel riscă să facă până și șoc anafilactic.

După ce murim degeaba o să ne mai urați și condoleanțe.

Dacă am scăpat de covid cu zile, pentru ce să fim chinuiți , perspectiva și numai a unui disconfort permanent este sumbră. Înțepătura este foarte dureroasă, ajungânduse des și la antiinflamatoare pentru a scăpa de consecințe.

Nu sunt date obținute ,,după  ureche” de la cei ce încă nu cunosc efectele. Și iată câteva, multe, puține, din concluziile pertinente ale unor specialiști : ,,În prezent singura modalitate de combatere eficientă a invaziei tigrului de platan este reducerea controlată a fondului de arbori. Exemplu îl reprezintă municipiul Lyon din Franța”.

,,Insecta și-a dezvoltat abilitatea de a suge sânge uman și ca orice insectă care suge sânge uman poate transmite boli,”

Avem nevoie ?

Sau nu ne pasă ?

S-au plantat doar pentru că dă bine și nici decum pentru o ,,micro atmosferă” curată.

Din păcate aspectul precum și stabilitatea precară, și pe fundament de beton în unele locuri,insuficient să susțină un arbore așa înalt. Un vânt puternic, relativ frecvent în zonă, poate să producă nu doar pagube materiale deoarece sunt plantați și la 2-3-4 m. de case, dar să ia și viețile unor oameni. Și cine va fi de vină ? Numai vântul ?

Insecta i-a terorizat de bucureșteni; citez ziarul Libertatea ,,Tigrul de platan, micul monstru care ne poate înbolnăvi. Toată Europa se ține să scape de copacul care atrage insecta. Noi îl plantăm abuziv. „

Similitudine : cu gunoaiele aduse la noi din alte țări, dece nu am aduce și copaci cu dăunători. . . . . care ne stresează, crează disconfort emotional, psihic, puțin spus.

,,Medicii spun să te ferești de ei acoperindu-ți tot corpul inclusiv picioarele. Doamnelor ce viitor frumos veți avea la vară prin grija celor ignoranți. Insecta ia disperat pe  de târgovișteni unde au fost acțiuni în forță. (,,Realitatea Dâmbovița”)

Să vedeți pe net cum se luptă cu jeturi de insecticide (de fapt ineficientă) care în cazul nostru ar strica fațade,ar murdări geamuri ținând cont de apropierea  pomilor de case pe o stradă așa de îngustă !

Splendid domnilor !!!

Și acum alți specialiști care notează în ,,Sănătatea plantelor” sub semnătura lui Marian Mitrea ,, În Romănia nu există produs chimic omologat pentru combaterea tigrului platanului. Alte țări elimină platanul și nu se bazează pe insecticide”.                    Franța :,,Nu sunt încă insecticide specifice, omologate, iar metodele de protecție în perioadele caniculare sunt in                      Este plin internetul de articole, puțin spus îngrijorătoare, privind acest tigru înfometat.

Ce trist scriu și persoane disperate, care nu știu cum să scape de acest mârșav dăunător. Iar noi ?. . . .

Ce frumoasă este Oradea, ce frumos sa pornit datorită unor oameni competenți și  inimoși. De ce să ajungem de pomină printr-un gest greșit a cuiva, dacă nu este cumva intenționat. În funcție de măsurile care se vor lua vom putea trage concluzii. Nu putem sta nepăsători. Nu doar riveranii vor fi chinuiți, ci și bieții pacienți care vin pe această stradă la cabinete medicale, farmacie, precum și cei programați la notar, la avocați, sau chiar cei ce stau la restaurant la o masa și se vor trezi înțepați.

Nu bagatelizați, pe lângă că doare pot fi consecințe grave.

,,Primum non nocere . . . . . .”

Noi riveranii conștienți de efectele nefaste am semnat o petiție prin care cerem schimbarea pomilor.

Poate veți spune ,,costă” , dar viața noastră …?

Nutrim speranța că se vor lua măsuri . . . .

Alte știri