Asigurații la sănătate beneficiază de 12 consultații psihologice gratuite pe an, acoperite de stat, conform unor noi modificări legislative.
Începând cu 1 iulie 2023, pachetul de bază de servicii medicale pentru pacienții asigurați include o nouă prevedere: în premieră, pacienții pot solicita gratuit consultații psihologice în situații stresante sau traumatizante, iar serviciile pot fi oferite chiar și la domiciliu scrie avocat.net.
Începând de această lună, consultațiile psihologice pot fi acordate în mai multe situații, cu condiția de a avea o trimitere din partea medicului specialist sau a medicului de familie. Acestea includ:
- solicitarea asiguratului pentru consiliere psihologică în cazul unor situații stresante sau traumatizante
- recomandarea medicului de familie sau a medicului specialist pentru evaluarea stării de sănătate mintală și stabilirea unui plan terapeutic
- solicitarea asiguratului pentru depistarea precoce a riscului de demență sau depresie la persoanele cu vârsta peste 60 de ani
- solicitarea asiguratului pentru evaluarea sănătății mintale și reproductive la persoanele cu vârsta între 40 și 60 de ani.
Numărul maxim de consultații psihologice gratuite pe an pentru un asigurat este de 12, iar acestea pot fi efectuate fie în ambulatoriu, fie la domiciliu, în funcție de necesitățile pacientului. Pentru a beneficia de aceste servicii, asiguratul trebuie să prezinte cardul național de sănătate și biletul de trimitere eliberat de medicul care recomandă serviciul.