Seful Casei de Pensii Bihor a fost reținut de DNA. Procurorii il acuza pe Leontin Tarle de luare de mita

Leontin Țîrle, președintele Casei de Pensii Bihor, a fost reținut de DNA Oradea. Este acuzat de  luare de mită si tainuire, în dosarul în care, în urmă cu un an, medici de la Comisia de Expertiză Oradea au fost acuzati că au primit șpăgi pentru a facilita intrarea ilegală în pensie a mai multor persoane.

UPDATE COMUNICAT DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 09.06.2016, a inculpatului

ȚÎRLE LEONTIN, în calitate de director executiv al Casei Județene de Pensii Bihor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

– luare de mită în formă continuată (9 acte materiale).
– tăinuire în formă continuată (19 acte materiale),

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2014-2015, inculpatul Țîrle Leontin, în calitate de director executiv al Casei Județene de Pensii Bihor, a primit de la patru medici din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Casei Județene de Pensii Bihor (denunțători în cauză) mai multe sume de bani cuprinse între 300-700 euro (în total 8.400) și foloase necuvenite (pizza și whisky), cunoscând că provin din comiterea unor fapte penale.
Concret, aceste foloase au fost primite de către denunțători în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în atribuțiile lor de serviciu, respectiv: emiterea unor decizii medicale asupra capacității de muncă a persoanelor respective, încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală ori prelungirea concediului medical peste 90 de zile.

În alt context, în perioada 18.05. – 11.06.2015, inculpatul Țîrle Leontin, în aceeași calitate, a primit sume de bani de la un alt medic (denunțător în cauză), în total 5.423 lei, în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu constând în aplicarea întocmai și la timp, în cadrul casei județene de pensii, a deciziilor luate de conducerea Casei Naționale de Pensii.
Acest lucru i-a permis denunțătorului să avizeze cazurile noi pentru încadrarea în grad de invaliditate, în condițiile în care încadrarea în grade de invaliditate trebuia să se facă la nivelul fiecărui cabinet medical, de către medicii specialiști. În această manieră, denunțătorului i s-a creat posibilitatea de a obține sume de bani într-un cuantum mai ridicat și mai multe foloase materiale, sumele de bani primite de acesta în legătură cu avizarea cazurilor noi fiind mai mari decât cele primite în situația revizuirilor.

Inculpatului Țîrle Leontin i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 10 iunie 2016, inculpatul Țîrle Leontin urmează să fie prezentat Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Potrivit Vocea Transilvaniei vineri, Leontin Țîrle, va fi prezentat Tribunalului Bihor, cu propunere de arestare preventivă.

In dosarul medicilor de la comisia de expertiza, DNA Oradea l-a trimis in judecata, in ianuarie, pe primul dintre doctorii care aprobau pensionari pe spaga. Ovidiu Plesa a fost acuzat de procurori ca a luat mita de la 235 de persoane, iar asistenta sa Monica Teodora Ignat va raspunde la Tribunal pentru acuzatiile de complicitate si luare de mită, în formă continuată. In doar o luna si o saptamana, medicul specialist în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Casei Județene de Pensii Bihor, a primit de la pacienti, in total, aproape 56 de mii de lei și alte foloase care nu i se cuveneau. De regulă, banii erau lasati in dosarul medical, printre acte, dar au fost cazuri în care au fost puși pe birou ori predați direct doctorului. In schimb, medicul aproba încadrarea într-un grad de invaliditate ori prelungirea concediului medical peste 90 de zile.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor iar bunurile celor doi raman sechestrate.

DNA continua cercetarile si in cazul altor 4 medici si 4 asistente de la Comisia de expertiză de la Casa de Pensii Bihor.

 

Distribuie informația
Alte știri