Servicii integrate personalizate prin proiectul „Dezvoltare locală pentru comunități dezavantajate din Bihor”

Proiectul integratDezvoltare locală pentru comunități dezavantajate din Județul Bihor (PN 4042) – Comunități unite în Bihor” se implementează în perioada septembrie 2021-februarie 2024, în Județul Bihor, bazându-se pe buna colaborare dintre Municipiul Marghita în calitate de Promotor de Proiect, în parteneriat cu trei organizații non-guvernamentale, Asociația Kécenlét, Asociația Caritas Eparhial Oradea și Skyhøyt Live Scene din Norvegia. Acest parteneriat public-privat reprezintă o abordare fără precedent în zona-țintă și este adaptată nevoilor și în beneficiul populației locale a satului Cheț, parte a unității administrative-teritoriale Marghita, și a Comunei Finiș.

Prin proiect, se acordă servicii integrate personalizate unui număr de minim 485 de persoane din grupuri vulnerabile din cele două localități. Până în prezent, s-au acordat servicii de afterschool pentru 148 copii, cu implicarea familiilor lor (94 părinți/bunici); servicii de ocupare pentru 128 tineri și șomeri, respectiv persoane inactive; servicii sociale pentru 68 de vârstnici din Cheț; servicii socio-medicale pentru toți participanții la proiect.

Un nou model de intervenție, cel al practicilor restaurative, este implementat în lucrul cu grupurile vulnerabile. Scopul dezvoltării acestui model în Municipiul Marghita/ Cheț, respectiv Comuna Finiș, este construirea unor comunități sănătoase, unite, creșterea capitalului social, scăderea criminalității și comportamentului antisocial, repararea și restabilirea relațiilor, contribuind în mod semnificativ la creșterea accesului grupurilor dezavantajate la servicii sociale, precum și la augmentarea nivelului de satisfacție al acestor grupuri cu privire la calitatea serviciilor de care beneficiază în cadrul comunității.

În acest context, în perioada 24-25 noiembrie 2023, se organizează ce-a de-a doua conferință științifică internațională, cu titlul „Practici restaurative – exercițiu de creștere a rezilienței în comunități”. Recunoscând importanța construirii de legături, de înțelegere și de reconciliere într-o lume tot mai instabilă, în cadrul conferinței au fost invitați experți internaționali, dar și profesioniști și pasionați de practici restaurative, pentru a discuta, învăța și împărtăși cele mai bune practici. Conferința va include prezentări, ateliere interactive și discuții provocatoare despre modul în care practicile restaurative pot transforma viețile și comunitățile noastre. Vidia Negrea va fi invitata specială a conferinței, o personalitate marcantă care a introdus practicile restaurative atât în România cât și în Ungaria, aducând, prin expertiza sa, o contribuție semnificativă la dezvoltarea și implementarea practicilor restaurative în contexte diverse. De asemenea, un alt invitat special va fi  Michael Michiels, reprezentant al organizației Ligand, care desfășoară o muncă de pionierat în Belgia, abordând situații conflictuale dificile în familii, clase și echipe. Michael Michiels va împărtăși din experiența sa vastă, aducând o perspectivă internațională și contribuind la înțelegerea și implementarea practicilor restaurative în diverse contexte.

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de € 816918 oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului este de a crește gradul de utilizare a serviciilor sociale de către grupuri vulnerabile din 2 comunități dezavantajate socio-economic din Județul Bihor, și creșterea nivelului de satisfacție al acestora cu privire la calitatea serviciilor, pentru creșterea calității vieții acestora pe termen lung.

Distribuie informația
Alte știri