Direcţia de Asistenţă Socială Oradea, în cadrul unui protocol de colaborare cu psihologul Simona Hinţ, a iniţiat o acţiune de diagnosticare precoce a întârzierilor de limbaj, tulburărilor cognitive, inclusiv a celor de spectru autist, la copiii care frecventează creşele orădene. Proiectul vine în sprijinul părinţilor acestor micuti, oferind asistenţă din partea specialiştilor.
Nevoia demararii acţiunii a fost dată de faptul că tot mai mulţi copii cu probleme de spectru autist sunt depistaţi prea târziu, moment în care intervenţia şi tratamentul este mult mai greu şi costisitor, mulţi dintre părinţi neputându-l susţine material.
“Intenţia noastră este evaluarea psihologică a copiilor cu vârstă cuprinsă între 1 şi 4 ani, din creşele din Oradea şi acordarea de servicii de specialitate pentru copiii identificaţi cu întârzieri în dezvoltarea cognitive”, spune sefa DASO, Arina Moş.
“Cu cât depistăm mai repede aceste tulburări, fie ele de spectru autist sau de altă natură, cu atât perioada de recuperare este mai scurtă şi mai facilă, vindecarea fiind garantată în proporţie de 95 %, uneori chiar de 100%”, spune psihologul Simona Hinţ.