Sf. Ilie:Traditii si obiceiuri. De ce se spune ca nu este bine sa se lucreze in aceasta zi

De ziua Sfantului Ilie, oamenii nu lucrau, pentru a nu cadea grindina, si nu mancau mere, pentru ca grindina sa nu fie de marimea acestora. Tot in aceasta zi, femeile mergeau la biserica si dadeau pomana pentru morti din roadele gospodariei.

De Sfantul Ilie, la sate, apicultorii recoltau mierea albinelor. Operatiunea se facea numai de catre barbati imbracati in haine de sarbatoare, ajutati de catre un copil, femeile neavand voie sa intre in stupina. Dupa recoltarea mierii, cei din casa, impreuna cu rudele si vecinii invitati la acest moment festiv, gustau din mierea noua si se cinsteau cu tuica indulcita cu miere. Masa festiva avea menirea de a asigura belsugul apicultorilor.

Tot in 20 iulie se tin mai multe targuri sau petreceri campenesti, precum Targul de fete de pe Muntele Gaina din judetul Alba, in timp ce la Covasna are loc nedeea mocaneasca „Sant Ilie la romani”, la Sacele se desfasoara „Targul feciorilor de la Sacele”, la Polovragi – „Nedeea de la Polovragi” , iar la Falticeni – „Sezatoarea”, conform stirileprotv.ro.

In ziua de dupa Sfantul Ilie, pe 21 iulie, oamenii il sarbatoresc pe Ilie-Palie, vizitiul care conduce carul Sfantului.

Distribuie informația
Alte știri