Începând de luni, 29 februarie, se dă startul la înscrierile la clasa pregătitoare. Ultima zi de depunere a cererilor este 18 martie.
Potrivit regulamentului, părinţii fie completează online cererea, fie se prezintă la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor, înregistrând aici cererile tip de înscriere.
Ca şi o noutate, începând de anul şcolar viitor, copiii nu vor mai putea fi înscrişi la clasa I dacă nu au trecut înainte prin clasa pregătitoare. În clasa I se pot înscrie numai copiii care împlinesc 7 ani până la data de 31 august 2016 şi care au terminat clasa pregătitoare. De asemenea, înscrierea la clasa pregătitoare este obligatorie.\
Pentru ca prichindeii să se obişnuiască cu atmosfera de şcoală, unităţile educative organizează în aceste zile, „Zilele porţilor deschise”. Clasa pregătitoare este o provocare atât pentru micuţi, cât şi pentru părinţi.
Cum îi pregătim emoţional pe micuţi pentru noul an şcolar? Ne răspunde Camelia Koka, psiholog clinician autonom şi psihoterapeut în psihoterapie cognitiv-comportamentală.
Este important ca trecerea de la grădiniţă la şcoală să se realizeze firesc, normal, natural. Astfel că de fiecare dată când se vorbeşte despre şcoală este bine să se pună accentul pe aspectele pozitive, binenţeles fără să se exagereze.
Câteva recomandări în aceste sens:
• Plimbări în timpul vacanţei în zona în care este şcoala, vizită la şcoală, în sălile de clasă, întâlnire cu învăţătoarea, astfel încât copilul să ştie unde va merge, unde îşi va desfăşura activităţile, cine o înlocuieşte pe doamna educatoare.
• Dacă sunt şi alţi colegi de grădiniţă care vor frecventa aceeaşi şcoală, în aceeaşi clasă, i se aminteşte copilului că va continua la şcoala cu respectivul sau respectivii copii de la grădiniţă. Dacă la şcoală toţi colegii vor fi noi se insistă asupra faptului că va cunoaşte o mulţime de copii noi şi va avea ocazia să-şi facă prieteni noi.
• Se va insistra asupra lucrurile noi pe care le va învăţa în fiecare zi – litere, cifre, jocuri, activităţi diverse, iar în acest sens este bine să lăudaţi copilul de fiecare dată când duce activităţile la bun sfârşit, chiar şi pe cele de joc.
• Organizarea camerei copilului pentru noua etapă din viaţa sa – birou, rechizite, ghiozdan etc., pe care este ideal să le achiziţionaţi împreună;
• Nu amenintaţi sau îngrijoraţi copilul cu şcoala, accentul se pune pe aspectele pozitive prezentate în mod realist.