Studenți Erasmus+ din Africa au descoperit gastronomia și creativitatea românească la Universitatea din Oradea

După ce au explorat frumusețile naturale și patrimoniul tradițional al Bihorului, peste 60 de studenți și cadre didactice din Africa, prezenți la Universitatea din Oradea printr-un program de mobilitate Erasmus+, au făcut cunoștință cu… gustul României.

Oaspeții Facultății de Geografie, Turism și Sport (GTS) au participat la un atelier culinar inedit, unde au descoperit specificul bucătăriei tradiționale românești, ghidați de studenți și cadre didactice de la Facultatea de Protecția Mediului. Sub coordonarea conf. univ. dr. ing. Carmen Ghergheleș și a ș. l. dr. ing. Camelia Marele, studenții de la specializarea Agroturism (anii III și IV) au lucrat cot la cot cu musafirii lor africani, pregătind împreună sarmale, salate de vinete și de boeuf, prăjitură cu mere, cornulețe cu magiun și pâine frământată de mâini curioase și entuziaste.

„A fost o experiență de neuitat. Surprinzător, oaspeții noștri au remarcat asemănări între gulașul nostru și supele tradiționale din țările lor. Iar apoi ne-au vorbit, din păcate doar teoretic, despre tradițiile lor culinare din Ghana, Kenya, Namibia, Tanzania, Mozambic și Zimbabwe”, a povestit conf. univ. dr. Vasile Grama, prodecanul Facultății GTS și inițiatorul evenimentului.

În paralel cu atelierul culinar, un alt grup de studente din cele șase țări africane a luat parte la un workshop de „recycling and upcycling”, organizat de ș. l. dr. ing. Gabriela Bohm (Facultatea de Inginerie Energetică și Management Industrial) și conf. univ. dr. Corina Andor (decana Facultății de Arte). Participantele au învățat cum să transforme resturi textile și obiecte de îmbrăcăminte în accesorii originale – rezultatul: câteva poșete realizate manual, care vor rămâne amintiri prețioase din România.

Tehnologia nu a lipsit din această incursiune creativă. Cu ajutorul aplicațiilor de realitate virtuală, conf. univ. dr. ing. Liliana Indrie și ș. l. dr. ing. Simona Tripa le-au oferit studentelor din Africa o experiență interesantăa  în realitatea virtuală a materialelor textile.

Alte știri