Studenții orădeni recreează straiele strămoșilor, în cadrul proiectului „Călători prin istorie”

Baza Gaudeamus, a Universității din Oradea, a găzduit, la finele săptămânii trecute, un inedit proiect studențesc extracurricular. Studenți, de la Departamentul Istorie al FIRSPSC și de la Facultatea de Arte, au recreat, împreună, ținute dacice și romane.

Workshop-ul studențesc face parte din proiectul „Călători prin istorie – Pe urmele trecutului, istoria prin ochii studenților”, organizat de Departamentul de Istorie din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării (FIRSPSC), Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” Oradea, în parteneriat cu Facultatea de Arte, Asociația „Gheorghe Șincai”, a studenților în istorie, și Asociația Cultural-Educativă „Educoolt”.

„În cadrul proiectului, studenții de la Istorie și cei de la Arte și-au propus ca, pe baza unei documentări foarte aprofundate, realizată de viitorii noștri istorici, să realizeze elemente vestimentare specifice istoriei noastre, mai precis, ținute ale dacilor și romanilor. Pe baza schițelor desenate de studenții Facultății de Arte, costumele, realizate la fața locului, în cadrul  acestei primei faze a proiectului nostru, au fost cu adevărat reușite”, a declarat lect. univ. dr. Cosmin Patca, cadru didactic al FIRSPSC, coordonatorul proiectului „Călători prin istorie”.

Lect. univ. dr. Cosmin Patca a subliniat că proiectul său nu se oprește aici. Studenții vor continua lucrul, în echipă, la aceste costume, dorindu-se ca ele să devină elemente de suport pentru „altfel de prelegeri pe teme istorice”.

„Prin acest proiect încercăm o altfel de abordare, interdisciplinară, a istoriei. Sperăm ca, la finalul proiectului, să putem expune aceste costume la Biblioteca Universității din Oradea și, apoi, să le prezentăm elevilor din școli și licee”, a mai adăugat lect. univ. dr. Cosmin Patca. Universitarul orădean a mai afirmat că, în cadrul proiectului „Pe urmele trecutului, istoria prin ochii studenților” sunt în pregătire excursii tematice, „pe urmele eroilor care ne-au scris istoria”. Una dintre aceste excursii va fi dedicată bicentenarului nașterii lui Avram Iancu și se va numi „Drumul Crăișorului”.

După cum detaliază organizatorii, atelierul studențesc de la Stâna de Vale a avut și alte obiective, secundare, precum: consolidarea relațiilor dintre studenții de la diferite specializări, stimularea creativității tinerilor, derularea unor activități de team-building, relaxare și recreere în natură. „Reușita acestui eveniment, validează proiectul nostru și ne obligă să-l ducem mai departe”, spune lect. univ. dr. Cosmin Patca.

Distribuie informația

CASĂ DE VÂNZARE ÎN BIHOR

 

Alte știri