Medici și profesori de la Mayo Clinic, din Rochester/Minessota, USA, avertizează că băuturile energizante pot conduce la un stop cardiac. Circa 20% dintre pacienți care au suferit un stop cardiac, au băut înainte băuturi energizante. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii în urma unui studiu, publicat recent în revista de specialitate Heart Rhythm, specializată pe probleme cardiologice.
Cardiologul Michael Ackermann, coordonatorul studiului, spune că de fapt studiul a pornit de la dorința de a desluși motivele genetice ale stopului cardiac. Echipa sa a lucrat cu 144 de supraviețuitori ai unui stop cardiac. În cadrul interviurilor și analizelor realizate, medicii au constatat că o bună parte dintre pacienți au consumat înaintea stopului cardiac băuturi energizante. Aceștia aveau între 21 și 37 de ani.
„Piața de băuturilor energizante a crescut foarte mult în ultimii ani și se adresează preponderant adolescenților și tinerilor adulți. Majoritatea producătorilor se laudă că folosesc substanțe naturale și suplimente alimentare, pe care le putem consuma fără probleme”, spune dr. Ackermann. În această grupă de vârstă, băuturile energizante sunt al doilea supliment alimentar folosit de clienți, după vitamine.
Dr. Michael Ackermann precizează că pe lângă o concentrație mare de cofeină, îndrăgitele băuturi conțin o cantitate importantă de îndulcitori, pentru gust, Glucuronolacton, care elimină starea de epuizare, dar într-o cantitate mai mare decât poate prelucra organismul, o concentrație mare de Isonitol, care influențează metabolismul și concentrația hormonilor responsabili de somn, precum și Taurină, un aminoacid care de fapt influențează pozitiv activitatea inimii. Asta dacă nu ar fi dozat de cinci ori mai mult decât aceasta are nevoie.
Cardiologii spun că o doză de băuturi energizante, dintre cele autorizate, produse de mărci lider de piață la nivel mondial, conține 300 mg de cofeină, de trei ori mai mult decât o cafea la filtru.
„Studii anterioare au relevat faptul că mai mult de 10 cafele într-o zi pot provoca stop cardiac. Același lucru s-ar putea spune și despre cei care beau trei băuturi energizante într-o zi. Dar nimeni nu știe cum se influențează și potențează un cocktail format și cofeină, Taurină, Glucuronolacton și Isonitol.”
Și mai problematic este când băuturile energizante sunt combinate de tineri cu alcool la petreceri. Cofeina maschează efectele moleșitoare ale alcoolului. În cazul sportivilor care apelează la băuturi energizante pentru a-și îmbunătăți performanțele, substanțele componente duc la evaluarea eronată a propriilor capacități și limite.
Cardiologul Ehud Chorin de la Universitatea din Tel Aviv spune că alimentele care care pot provoca tulburări cardiace constituie o problemă medicală subevaluată.
„Alimentele conțin tot mai des substanțe care au efecte asupra ritmului cardiac sau chiar îl tulbură. Băuturile energizante aparține acestei categorii.”
O altă problemă este că deseori cei care suferă un stop cardiac au o dispoziție genetică sau o boală care nu a fost diagnosticată, astfel încât aceștia habar nu au că ar trebui să stea departe de energizante.
Supraviețuitorii unui stop cardiac cuprinși în studiu, care au băut înainte băuturi energizante, mai aveau și alte probleme: deficit mare de somn, o dietă severă sau post extrem, consum de medicamente antipsihotice, o naștere grea. Rezultatul a fost un adevărat uragan pentru inimă.
Evident poate fi vorba despre coincidențe în toate aceste cazuri. Din acest motiv este nevoie de date suplimentare. Dar ar fi iresponsabil din partea medicilor să nu tragă un semnal de alarmă, spun cardiologii implicați în cercetare.
Daniela Stoica
Sursa: welt.de