Județul Bihor a găzduit, la finele săptămânii trecute, Cupa Federației Ecvestre Române la Voltije, ediția 2023. Evenimentul a fost organizat de Clubul sportiv Equs Art sub egida Federației Ecvestre Române. Bihorul a fost reprezentat de șase tinere, iar echipa timișoreană a avut în competiție cinci sportive.
Sâmbătă, 10 iunie, la Baza Sportivă Horse Heaven, sat Leș, s-a desfășurat Cupa Federației Ecvestre Române la Voltije, ediția 2023. În competiție s-au înscris echipa Romsilva Timișoara și tinerele orădence de la Clubul sportiv Equs Art (Iuliana Lucaci – 14 ani, Daria Ille – 13 ani, Dafina Rusu – 12 ani, Mara Pușcaș – 10 ani, Lisa Birău – 9 ani și Ana Berdan – 6 ani). Calul pe care au evoluat sportivele orădence se numește Poker, antrenat de Cornel Galan, cu licență International Group for Equestrian Qualification (nivel 2 IGEQ).
Sportivele s-au întrecut în trei probe: individuale, de perechi și pe echipe. Probele individuale se desfăşoară pe criterii de vârstă și nivele de performanță A, B și C. În probele pe criterii, sub vârsta de 12 ani, întregul concurs se desfășoară la pas. Nu este permisă evoluția la galop pentru sportivii de până la 12 ani. „Există două probe. Prima este cea a exercițiilor impuse, care trebuie executate într-o ordine anume, și proba freestyle, pe o temă muzicală. Chiar dacă vorbim de probe individuale, nu este chiar așa, vorbim despre o unitate competițională formată din sportiv, cal și lonjeur, cel responsabil de mișcarea calului”, ne-a precizat Daciana Sabău, președinta Clubului sportiv Equs Art.
În probele pe echipe, există o succesiune de încălecări, fiecare concurent trebuie să ajungă pe cal și să perforrmeze, existând un „ridicător” și un „zburător”, de regulă cel mai mic și mai ușor, dar și cel mai curajos, deoarece execută la înălțime exercițiile de gimnastică.
În urma jurizării, ambele echipe, Romsilva Timișoara și Clubul sportiv Equs Art Oradea, au fost răsplătite cu medalii și cupe. În zilele de 13-14 octombrie 2023, tot la Oradea, se va desfășura etapa finală a Campionatului Naţional de Voltija. În țară există doar patru echipe de voltijă, la Oradea, Timișoara și două în Covasna.
Voltija este disciplina ecvestră în care călăreții (voltijorii), execută în acord cu calul în mers o serie de elemente acrobatice și artistice care includ încălecări, descălecări, exerciții statice și dinamice, totul executat fiind pe un fond muzical. Este necesară o bună condiție fizică, un echilibru deosebit, ritm, orientare și coordonare. Calul este condus de către lonjeur prin intermediul corzii, pe un cerc cu diametrul de minim 15 metri. Alura de deplasare a calului este de pas, trap sau galop, în funcție de tipul evenimentului sau de nivelul competițional. Voltija a fost, este și va fi cea mai bună metodă de inițiere a copiilor în sportul călare. Tot ceea ce implică această disciplină conduce la dezvoltarea echilibrului călare, a încrederii în sine, precum și la consolidarea relației cu calul.
Cristina PUȘCAȘ