Târguri de locuri de muncă pentru tinerii NEETs la Marghita și la Salonta

După identificarea tinerilor NEETs, AJOFM Bihor organizează și târguri de locuri de muncă pentru aceștia. Primul dintre aceste târguri va avea loc la Marghita, în 7 iunie de la ora 9:00, la Restaurantul Sofia. Cel de-al doilea târg de locuri de muncă va avea loc în 9 iunie de la ora 9:00, la Casa de Cultură din Salonta.

„Organizăm Burse ale locurilor de muncă pentru acești tineri. Aducem angajatori și din localitățile respective, dar și din alte localități. Bursele sunt, în principiu, dedicate acestor tineri, dar sunt deschise tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă”, a explicat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.

Bursele sunt organizate în cadrul Proiectului „SICONET- Servicii Integrate Calificare si Ocupare pentru Tinerii NEETs”, co finanțat din FSE prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Proiectul este implementat de către AJOFM Hunedoara, în calitate de beneficiar, în parteneriat cu AJOFM Bihor, INTERLOG COM SRL și CORPORACTIVE CONSULTING SRL.

Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 24 luni în intervalul 22 septembrie 2021-21 septembrie 2023 și este implementat în Regiunea de Vest și Regiunea Nord-Vest. Valoarea totală a proiectului este de 19.497.597,75 de lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 17.315.235,21 lei, din care co finanțare UE este de 16.366.229,19 lei.

„În cadrul aceluiași proiect, am organizat anul trecut două burse similare, una la Aleșd și una la Beiuș, care s-au bucurat de un mare succes. Pe ambele burse au fost angajate între 60 și 100 de persoane”, spune directorul executive al AJOFM Bihor.

În paralel, reprezentanții AJOFM Bihor țin legătura cu acești tineri, îi consiliază și le găsesc locuri de muncă în funcție de calificările obținute, în funcție de competențele pe care le au, dar și în funcție de competențele dobândite în urma cursurilor de formare profesională pe care le-au făcut în cadrul proiectului SICONET.

„Este foarte importantă această abordare a noastră. Nu mai putem sta să așteptăm ca ei să vină către noi. Trebuie să fim mobili, trebuie să arătăm că instituțiile publice sunt pentru a sprijini tinerii și nu numai pe cei din categoria NEETs. Este și un exercițiu foarte bun de vizibilitate, în care dovedim că suntem o instituție flexibilă, modern, transparentă și mergem noi către publicul nostru țintă. Sunt și niște bariere de natură intelectuală, educațională, financiară. De foarte multe ori, persoanele nu știu unde sunt agențiile noastre, deși suntem prezenți în Oradea, Aleșd, Beiuș, Marghita, Salonta. Ei nu știu ce documente să prezinte și care sunt serviciile de care pot beneficia de la noi”, a observat Békési Csaba.

„O serie de măsuri active stau la dispoziția persoanelor în căutarea unui loc de muncă, în cazul nostru tinerii NEETs, dar nu numai, care-i ajută să-și găsească un loc de muncă și să-i mențină la un loc de muncă. Avem stimulente de mobilitate. Adică, putem plăti chiria persoanelor care se angajează la o distanță mai mare de 50 km de domiciliul lor pentru o perioadă de maxim 36 de luni. Plătim 75% din cheltuielile de chirie, dar nu mai mult de 900 de lei pe lună. Șomerii neindemnizați beneficiază de prime de activare, dacă se angajează pe cel puțin 3 luni. De asemenea, firmele care angajează anumite categorii de persoane beneficiază de subvenții de 2.250 de lei/lună timp de 12 luni”, a explicat directorul executiv al AJOFM Bihor.

Distribuie informația
Alte știri