TIFF Oradea își deschide porțile vineri, 27 septembrie, și promite un week-end cu filme spectaculoase și invitați speciali

Foto: Facebook/ TIFF

Cea de a 7-a ediție a TIFF Oradea debutează cu gala de deschidere sold out.

Triplu premiat la Festivalul de Film de la Veneția, Anul Nou care n-a fost va fi proiectat în prezența actorilor Iulian Postelnicu, Nicoleta Hâncu și Emilia Dobrin, care vor invita publicul în culisele acestui film plin de umor și tensiune, la finalul proiecției. “Anul Nou care n-a fost” nu este încă o poveste din comunism, iar spectatorii se vor putea convinge de acest lucru sâmbătă, 28 septembrie, la Teatrul de Stat.

Poate cel mai bun documentar românesc dedicat sportului, Nasty are în palmares suficiente povești nespuse despre tenismenul Ilie Năstase. Regizorii Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu vor rămâne la un “schimb de mingi” cu publicul la finalul proiecției din 28 septembrie. Curioșii vor afla și cum a fost să întâlnești față în față și să intervievezi toate super-vedetele din tenisul internațional.

Tot sâmbătă, Clasat, una dintre revelațiile anului în cinematografia autohtonă, premiat la Zilele Filmului Românesc, va fi proiectat în prezența regizorului Horia Cucută. Un film, al cărui fir narativ pornește de la două subiecte mult discutate, Inteligența Artificială și toxicitatea de la locul de muncă, este “rețeta” sigură pentru un Q&A spumos.

Ultima zi a festivalului, aduce încă trei proiecții cu invitați speciali: Moromeții 3, Unde merg elefanții și Fără aer.

Cel mai popular film românesc la TIFF 2024, Moromeții 3 vineîn fața publicului orădean cu o prezență consistentă, în frunte cu regizorul Stere Gulea, care va fi însoțit de actorii Alex Călin, Olimpia Melinte, Mara Bugarin și Iulian Postelnicu. Detalii mai puțin cunoscute din timpul filmărilor, dar și ideile care l-au inspirat pe Stere Gulea să își încheie trilogia cu un scenariu original, bazat pe însemnările proprii și jurnalul lui Marin Preda, sunt doar câteva dintre curiozitățile pe care invitații “Moromeții 3” le vor dezvălui spectatorilor. 

Gabi Șarga și Cătălin Rotaru, creatorii filmului Unde merg elefanții, vin, la TIFF Oradea, pentru a răspunde întrebărilor publicului la finalul proiecției. O apariție surprinzătoare în peisajul cinematografiei românești, filmul va provoca spectatorii să deslușească o poveste la granița dintre realitate și imaginație.

Fără aer aduce, pe marele ecran, povestea profesoarei de literatură Adela Stan, de la Colegiul Național “Mihai Viteazul” din Turda, care a fost sancționată disciplinar după ce le-a recomandat elevilor din clasa a XI-a vizionarea unui film despre relația dintre poeții simboliști Arthur Rimbaud și Paul Verlaine. Situația a generat un conflict deschis între părinți, conducerea liceului și profesoară, despre care publicul va afla mai multe tocmai de la profesoara Adela Stan, care a inspirat filmul.

Cea de a 7-a ediție a TIFF Oradea aduce și o selecție spectaculoasă de filme străine, două dintre acestea, aclamate de public și critici, vor fi proiectate în chiar prima zi a festivalului.

Dincolo de granițe (r. Levan Akin) este o poveste emoționantă despre identitate, acceptare și puterea conexiunii umane. Filmul o urmărește pe Lia, o profesoară pensionată din Georgia, aflată în căutarea nepoatei sale, Tekla. Cu o compasiune profundă, “Dincolo de granițe” explorează partea nevăzută a Istanbulului și puterea de care avem nevoie pentru a depăși barierele care ne separă.

Proiecția va avea loc vineri, 27 septembrie, la Filarmonica de Stat, de la ora 20:00, iar biletele se pot cumpăra de aici.

Un amestec strălucit de horror psihologic și dramă polițistă, Longlegs are toate ingredientele să devină titlul momentului pentru iubitorii genului. Agenta FBI, Lee Harker, este desemnată să rezolve misterul din spatele unor omoruri șocante, iar lucrurile se complică atunci când află că are o legătură personală cu ucigașul. “Longlegs” nu este încă un film despre vânătoarea unui criminal în serie, ci o incursiune la limita dintre bine și rău, cu Nicolas Cage în probabil cel mai bun rol al său.

Filmul va fi proiectat vineri, 27 septembrie, la Filarmonica de Stat, de la ora 22:00, iar biletele se pot cumpăra de aici

A doua zi a festivalului pune în lumina reflectoarelor drama O viață remarcabilă (r. James Hawes). Filmul alternează între planul din prezent, care îl urmărește pe Nicky Winton la vârsta bătrâneții, jucat magistral de Anthony Hopkins, și planul din trecut, care rememorează efortul său supraomenesc de a salva cât mai mulți copii, preponderent evrei, înainte ca naziştii să închidă graniţele Cehoslovaciei. Aproximativ 6.000 de oameni sunt în viață astăzi datorită tenacității acestui om.

“O viață remarcabilă” va fi proiectat sâmbătă, la Filarmonica de Stat, de la ora 20:30, iar biletele se pot achiziționa de aici.

Ultima zi de TIFF Oradea promite o încheiere grandioasă: Bastardul, Bestia și Mic dejun la Tiffany în prim-plan.

Bastardul (r. Nikolaj Arcel) ne poartă în Danemarca secolului XVIII, unde căpitanul Ludvig Kahlen are o ultimă soluţie pentru a obţine un titlu nobiliar: va cuceri nordul Danemarcei, construind o colonie pe acest tărâm extrem de sălbatic şi neospitalier. Filmul este o poveste despre ambiție, supraviețuire și conflictul dintre vis și realitate, în mijlocul unor peisaje sălbatice absolut spectaculoase.

“Bastardul” se poate vedea duminică, de la ora 17:45, la Filarmonica de Stat, iar bilete pot fi achiziționate aici.

O explorare captivantă a dorinței și destinului, Bestia (r. Bertrand Bonello) plasează acțiunea într-un viitor distopic, unde umanitatea încearcă să scape de emoții pentru a se proteja de catastrofele viitoare. Filmul, proiectat în premieră mondială la Veneția, o are în rol principal pe actrița-vedetă Léa Seydoux, care a fost numită o „revelație” de publicația Deadline datorită interpretării sale.

“Bestia” se poate vedea duminică, de la ora 20:15, la Filarmonica de Stat, iar bilete pot fi achiziționate aici.

Cea de a 7-a ediție a TIFF Oradea se va încheia cu unul dintre cele mai îndrăgite filme din toate timpurile, Mic dejun la Tiffany, cu iconica Audrey Hepburn în rol principal. O poveste atemporală despre dragoste și autodescoperire, apreciată de generații întregi pentru jocul actoricesc, umorul sofisticat și șarmul etern al New York-ului.

“Mic dejun la Tiffany” va fi proiectat în Piața Unirii Open Air, de la ora 20:00, iar intrarea este liberă.

Programul complet poate fi consultat pe oradea.tiff.ro.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri