„Ce bine ar fi să mai fiu ca la 20-30 de ani, cu mintea de acum ….” Vă amintiți dorința bunicilor și a părinților? Și când povestesc ce bine era la 20 – 30 de ani, deși știm că domnea comunismul în diferite grade de duritate, știm că le e dor de tinerețea, de puterea, de energia lor de atunci, nu de regimul politic. De câteva decenii deja, medici gerontologi, iar apoi colegi din alte specializări caută metode pentru a încetini procesul de îmbătrânire, dacă nu de a inversa proiectul. Corp de 18 ani, cu minte de … depinde câți are purtătorul. Una dintre metodele tot mai studiate pentru „oprirea Trecerii” este postul, intermitent, sau cu apă. Deja medici din diferite țări ale lumii au ajuns la concluzia că postul este mult mai eficient în încetinirea procesului de îmbătrânire decât sportul, deși toți accentuează faptul că mișcarea este o cărămidă împortantă în acest proces.
Clinici universitare din USA, Germania sau Marea Britanie desfășoară programe de cercetare în domeniul longevității. Postul cu apă o anumită perioadă de timp sau postul intermitent sunt parte importantă în programele lor. „Postul cu apă duce la îmbunătățirea metabolismului, la scăderea valorilor glicemice și reducerea focarelor de infecții”, spune profesorul Hans Hauner (Universitatea Tehnică din München) cotidianului german Die Welt. „Pe lângă aceste efecte inițiale se constată și o stabilizare a lungimii telomerilor (terminațiile protectoare ale cromozomilor), care odată cu vârsta în mod normal se scurtează. Scurtarea telomerilor duce apariția unor greșeli de în procesul de divizare celulară, până când acesta încetează. Dacă prin post reușim într-adevăr să încetinim procesul de îmbătrânire, nu este încă sigur”, spune Hans Hauner precaut.
Profesorul Andreas Michalsen de la Charite Berlin declară pentru Die Welt că cercetările medicale pe tema postului sunt încă la început, dar autofagia (abilitatea organismului de a obține energie din resursele corpului – arzând glucoza și grăsimea din sânge, apoi cea depozitată în organe, toxinele depozitate în celule, iar apoi masa musculară, dacă abstinența de la mâncare este continuată), reducerea focarelor de infecții, sensilibitatea la insulină și îmbunătățirea metabolismului, la care se ajunge prin post, sunt deja dovedite. Pe secția pe care o conduce, postul terapeutic este folosit în tratarea unei palete mari de afecțiuni. Efectul secundar pe lângă îmbunătățirea stării de sănătate este o încetinire a procesului de îmbătrânire. Starea psihică se îmbunătățește, pielea devine mai curată, mușchii se mișcă mai bine. (Pe secția pe care o conduce postul terapeutic este însoțit de mișcare moderată. n.r.) Un alt efect colateral pentru pacienți este să constate că după o săptămână de post cu apă sau cu o singură masă ușoară pe zi, supraviețuiesc fără ciocolată, prăjitură, băuturi carbogazoase, bere sau alte băuturi alcoolice. Perioada de post vine și ca un eliberator de vicii. Personal este sceptic când este recomandat un post extrem sau măsuri extreme de încetinirea a procesului de îmbătrânire.
Cel mai radical în urmărirea recuperării tinereții este probabil multimilionarul american Bryan Johnson. În urmă cu doi ani a fondat proiectul Blueprint Project prin care urmărește să aibă din nou corpul de la 18 ani, aceleași calități metabolice și motorice. 30 de cercetători îl însoțesc în această aventură. El urmează o dietă strict vegană, ia zilnic între 80 și 100 de capsule cu suplimente nutritive și face mult sport. Valorile metabolice îi sunt urmărite și în somn. Nimeni nu zice că se apropie de 50 de ani. El investește anual circa două milioane de dolari în cercetare pentru păstrarea tinereții sau recucerirea tinereții fizice.
David Sinclair, directorul Harvard Medical School din Boston, urmărește o altă cale pentru oprirea procesului de îmbătrânire. Sinclair este specialist în biochimie și genetică moleculară și lucrează la dezvoltarea unei capsule pe bază de Metformin și Resveratrol, substanțe care se găsesc în vinul roșu și care au puternice propietăți antioxidante. La cei 54 de ani ai săi arată ca la început de 40 de ani. Renumitul profesor este convins că omul poate ajunge la 120, chiar 200 de ani, dacă se hrănește corespunzător și face mișcare. Multă vreme s-a hrănit după principiul Eat less often – Mănâncă puțin des. Acum urmează Warrior Diat – Dieta războinicului, adică mănâncă o singură dată pe zi și face mișcare. Războiul este în occident dus cu sine însuși și cu frigiderul. Această dietă este destul de populară în USA.
„Nu cunosc niciun cercetător serios în probleme metabolice sau de longevitate care să spună că postul este o prostie. Acum se pune problema nu dacă trebuie postit, ci cum trebuie postit”, spune doctorul Andreas Michalsen.
Majoritatea medicilor privesc pozitiv postul intermitent însoțit de mișcare. Hrănirea pe parcursul a 8 – 10 ore și abstinența de la mâncare 16 – 14 ore din cele 24 de ore ale zilei ale multe efecte pozitive asupra corpului, de la reducerea greutății, în cazul în care orele cu mâncare nu constau în îndopare. Cei care vor să trăiască mai mult trebuie să adauge regimului alimentar, reducerea sau eliminarea băuturilor carbogazoase și a alcoolului, renunțarea la fumat și droguri dacă sunt consumatori, condiții de viață decente, acces ușor și neîngrădit la servicii medicale, mișcare și reducerea stresului. Iar în urmărirea planului lor, să își facă timp să stea din când în când cu bunici trecuți de 95 de ani. Perspectiva de la celălalt capăt nu strică nici ea.
Daniela Stoica