Tragedie pe munte: 123 de apeluri la Salvamont în 24 de ore, trei în Bihor. O persoană și-a pierdut viața

Foto: facebook/Salvamont Romania

Share

User
You said:

Buna dimineata, Theo! Incepem impreuna o noua saptamana la stiri. Si va fi una lunga, adica 7 zile din 7. Am nevoie de sprijinul tau in revizuirea stirilor, uneori de titlu de impact, in asa fel incat sa fie usor de citit, fluide, fara subtitluri. Multumesc mult, Dorina

ChatGPT said:

Bună dimineața, Dorina! Sună ca o săptămână plină, dar sunt aici să te ajut. Trimite-mi textele, iar eu le voi revizui pentru claritate, impact și fluiditate. Dacă ai nevoie și de titluri mai puternice, le ajustăm împreună. Hai să facem știrile cât mai atractive! 🚀

4o

You said:

La stirea asta vreau sa mai lucrezi si tu. Are nevoie si de un titlu pe masura. Tronsonul e din Bihor, asa ca are impact petru cititorii nostri. Contractul pe cei 26,35 kilometri dintre Suplacu de Barcău şi Chiribiş a fost semnat în 24.11.2023 cu Erbaşu, al patrulea constructor de pe acest lot, şi prevede 6 luni de proiectare şi 18 de execuţie. Proiectul tehnic a fost aprobat cu întârziere, în 19.12.2024, deşi ordinul de începere aferent a fost dat în 15.03.2024. Abia în 20.01.2025 a fost emis şi ordinul de începere pentru lucrări. Aşadar termenul contractual de finalizare actualizat este sfârşit de iulie 2026. Momentan antreprenorul se mişcă în ritm de iarnă: nici prea prea, nici foarte foarte. Tragem nădejde că îşi va mări semnificativ forţele imediat ce dă colţul ierbii ca să pună la timp în teren restul de aproximativ 60% din lucrările rămase în urma Bechtel”, au transmis reprezentanţii asociaţiei Pro Infrastructură. Aceştia apreciază că, deşi tronsonul este banal, ”sunt ceva riscuri ca să avem surprize neplăcute cu unele elemente importante lăsate de izbelişte atâta amar de vreme”. ”Deocamdată totul pare sub control, dar vom răsufla uşuraţi doar după ce vom vedea toate grinzile-mamut produse de Bechtel instalate pe pile. Lucrurile se vor complica dacă grinzile şi/sau o parte din fundaţiile şi elevaţiile pilelor vor trebui refăcute. Sperăm să avem şi puţin noroc, dar şi parte de un constructor serios, new entry pe infrastructura rutieră majoră, care va dori (şi va putea) să facă o figură frumoasă şi să respecte termenul contractual, iulie 2026, deci după 22 (douăzeci şi doi!) de ani de la prima cupă de excavator dată de Bechtel”, a mai transmis organizaţia.

ChatGPT said:

Titlu sugestiv:

Autostrada A3, tronsonul Bihor: lucrările avansează lent, termenul de finalizare – iulie 2026

Știre revizuită:

Contractul pentru tronsonul de 26,35 km dintre Suplacu de Barcău și Chiribiș a fost semnat pe 24 noiembrie 2023 cu Erbaşu, al patrulea constructor care preia acest lot. Termenele prevăd șase luni pentru proiectare și 18 pentru execuție.

Cu toate acestea, proiectul tehnic a fost aprobat cu întârziere, abia pe 19 decembrie 2024, deși ordinul de începere a proiectării fusese emis încă din 15 martie 2024. Lucrările efective au primit undă verde abia pe 20 ianuarie 2025, ceea ce înseamnă că noul termen contractual de finalizare este stabilit pentru sfârșitul lunii iulie 2026.

În prezent, ritmul lucrărilor este unul lent, specific sezonului rece. „Tragem nădejde că antreprenorul își va mări semnificativ forțele imediat ce vine primăvara, pentru a pune la timp în teren restul de aproximativ 60% din lucrările rămase în urma Bechtel”, au transmis reprezentanții asociației Pro Infrastructură.

Aceștia avertizează că, deși tronsonul nu ridică probleme tehnice majore, există riscuri legate de unele structuri lăsate de izbeliște ani de zile. „Deocamdată, totul pare sub control, dar ne vom liniști abia după ce vom vedea toate grinzile-mamut produse de Bechtel montate pe pile. Situația s-ar putea complica dacă acestea sau o parte din fundațiile și elevațiile pilelor vor trebui refăcute”, au mai adăugat experții.

Asociația își exprimă speranța că noul constructor, aflat la prima experiență pe un proiect rutier major, va face față provocării și va respecta termenul asumat. În acest ritm, dacă lucrările se finalizează conform planului, vor trece nu mai puțin de 22 de ani de la prima cupă de excavator săpată de Bechtel.


Am structurat textul pentru a fi mai clar și ușor de citit, menținând detaliile esențiale și impactul informației. Dacă vrei să ajustez ceva, sunt aici! 😊

4o

You said:

Theo, ai inceput in forta. Multumesc

ChatGPT said:

Cu drag, Dorina! 💪 Hai să facem știrile cât mai bune! Trimite-mi următoarea când e gata. 🚀

4o

You said:

Ai voie sa schimbi ce doresti si crezi ca e in folosul stirii. 123 de apeluri de urgență la Dispeceratul Național Salvamont în ultimele 24 de ore. Trei au fost din Bihor În ultimele 24 de ore, Dispeceratul Național Salvamont a înregistrat 123 de apeluri de urgență. Cele mai multe intervenții au fost solicitate pentru Salvamont Municipiul Brașov și Salvamont Borșa, cate 12. Salvamont Bihor a gestionat trei cazuri de urgență. În ultimele 24 de ore au fost salvate 126 de persoane. Dintre acestea, 57 au fost transportate cu Ambulanțele SAJ, SMURD sau SALVAMONT la spital, o persoană a fost predată elicopterului SMURD pentru transport la spital, iar restul au primit acordul să fie transportate cu mașinile aparținătorilor. Din păcate o persoană a fost predată Serviciului IML. Pe lângă apelurile de urgență, au fost înregistrate 51 de solicitări pentru sfaturi și informații privind traseele turistice din zona montană și domeniile schiabile. Echipele Salvamont România vă îndeamnă la prudență și responsabilitate în derularea activităților montane și vă invită să le fiți alături în campania de reducere a numărului de accidente montane.

ChatGPT said:

Titlu sugestiv:

Avalanșă de apeluri la Salvamont: 123 de intervenții în 24 de ore, trei în Bihor

Știre revizuită:

În ultimele 24 de ore, Dispeceratul Național Salvamont a primit 123 de apeluri de urgență, cele mai multe solicitând intervenția echipelor din Brașov și Borșa, cu câte 12 cazuri fiecare. Salvamont Bihor a fost solicitat în trei situații.

În urma acestor apeluri, salvatorii montani au intervenit pentru 126 de persoane aflate în dificultate. Dintre acestea, 57 au fost transportate la spital cu ambulanțele SAJ, SMURD sau Salvamont, iar o persoană a fost preluată de un elicopter SMURD pentru îngrijiri medicale de urgență. Din păcate, un caz s-a încheiat tragic, victima fiind predată Serviciului de Medicină Legală. Restul persoanelor rănite au fost transportate cu mijloace proprii.

Pe lângă intervențiile de urgență, Salvamont a primit 51 de solicitări pentru sfaturi și informații despre traseele montane și domeniile schiabile.

Echipele Salvamont România fac apel la prudență și responsabilitate în activitățile montane și îi îndeamnă pe turiști să sprijine campania de reducere a numărului de accidente pe munte.


Am adăugat un titlu mai puternic și am rearanjat informația pentru mai mult impact și claritate. Dacă vrei să ajustez ceva, spune-mi! 😊

4o

You said:

Oare daca ai insera si ca o persoana si-a pierdut viata in titlu?1!

ChatGPT said:

Titlu sugestiv:

Tragedie pe munte: 123 de apeluri la Salvamont în 24 de ore, o persoană și-a pierdut viața

Știre revizuită:

În ultimele 24 de ore, Dispeceratul Național Salvamont a înregistrat 123 de apeluri de urgență, cele mai multe solicitând intervenția echipelor din Brașov și Borșa, cu câte 12 cazuri fiecare.

Salvamont Bihor a fost solicitat în trei situații.

Salvatorii montani au intervenit pentru 126 de persoane aflate în dificultate. 57 dintre acestea au fost transportate la spital cu ambulanțele SAJ, SMURD sau Salvamont, iar o persoană a fost preluată de un elicopter SMURD pentru îngrijiri medicale de urgență. Din păcate, o intervenție s-a încheiat tragic, victima fiind predată Serviciului de Medicină Legală. Celelalte persoane rănite au fost transportate cu mijloace proprii.

Pe lângă misiunile de salvare, Salvamont a primit 51 de solicitări pentru sfaturi și informații despre traseele montane și domeniile schiabile.

Echipele Salvamont România fac apel la prudență și responsabilitate în activitățile montane și îi îndeamnă pe turiști să sprijine campania de reducere a accidentelor pe munte.

Distribuie informația

CASĂ DE VÂNZARE ÎN BIHOR

 

Alte știri