Trei pompieri bihoreni, aflați în afara orelor de serviciu, au intervenit exemplar pentru salvarea a patru persoane – trei copii și un adult – implicate într-un accident rutier produs între un autocar și un autoturism, în satul Zamfirești, comuna Cotmeana, județul Argeș.

Plutonier adjutant șef Fora Călin, plutonier adjutant șef Marinău Sebastian și plutonier adjutant Pintyak Lorand – subofițeri operativi alpiniști în cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea al ISU Bihor – se aflau în drum spre județul Ilfov, unde urmau să participe la un curs de perfecționare, în momentul în care, duminică, 18 mai a.c., în jurul orei 18:00, au ajuns la locul unui accident rutier produs cu doar câteva momente înainte, pe DN 7, în satul Zamfirești.
Fără să ezite, cei trei salvatori au coborât imediat din autoturismul în care se aflau și au ajuns în câteva secunde lângă mașina grav avariată. În autoturism se aflau patru victime: șoferul și trei copii, dintre care o fetiță de 12 ani rămasă încarcerată. Cei doi pompieri care sunt și paramedici SMURD au început imediat evaluarea victimelor și acordarea primului ajutor calificat. În paralel, au furnizat prin 112 informații detaliate și precise echipajelor de intervenție, contribuind astfel la eficientizarea misiunii.
Până la sosirea colegilor din cadrul ISU Argeș, salvatorii bihoreni au acordat îngrijiri unui băiat de 12 ani care prezenta o plagă la nivelul frunții și șoferului autoturismului, asigurând totodată sprijin emoțional și fetiței încarcerate, pe care au reușit să o calmeze și să o încurajeze până la descarcerare.
În scurt timp, la fața locului au ajuns echipajele ISU Argeș cu două autospeciale de descarcerare, două autospeciale de stingere, o autospecială de transport victime multiple, trei ambulanțe SMURD și două ambulanțe SAJ. Cele patru victime au fost preluate și transportate la spital.
Călin, Sebastian și Lorand nu s-au aflat întâmplător acolo. Prin reflexul firesc al vocației lor, au devenit, dincolo de uniformă și program, o verigă esențială din lanțul salvării. Nu purtau în acele clipe casca și echipamentul specific, dar au purtat cu ei esența meseriei de pompier: curajul, empatia și promptitudinea.
Acești oameni sunt dovada vie că salvatorii nu sunt doar în cazarmă sau în misiuni planificate. Ei sunt pretutindeni – oriunde este nevoie de ei.