Ediţia a X-a a Festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” va avea loc în perioada 2-3 decembrie 2023, în parcarea ERA Park Oradea, şi va deschide oficial „sezonul” sărbătorilor de iarnă 2023-2024!
Evenimentul va găzdui și Ediția a II-a „D’ALE PORCULUI PRO”, competiţia între echipe conduse de profesionişti în Industria cărnii reprezentând judeţe/ oraşe/ comune din întreaga ţară, dar și Ediția I „BIHOR SPIRITS”, cea mai importantă competiție locală de pălinci și alte distilate!
Totodată, Festivalul va găzdui şi tradiţionalul târg de produse locale, alimentare și non-alimentare „FAIN DIN BIHOR”!
JURIUL
Ediția a X-a, 10 jurați „de nota 10”
Juriul ediţiei a X-a a festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” este format exclusiv din profesionişti în Gastronomie, oameni pentru care Arta culinară nu are secrete, dar și importanți Promotori ai bucătăriei tradiționale românești. Cei mai mulți revin iarnă de iarnă la Oradea deoarece – vorba imnului festivalului, compus de Văru’ Săndel – „Ca la D’ALE PORCULUI nu-i nicării!”…
Din Onoratul Juriu fac parte:
1. Ştefan BERCEA – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România
2. Ciprian NICOLESCU – mentorul şi antrenorul echipei naţionale de bucătari (seniori) a României la Olimpiada gastronomică (IKA) 2020
3. Cerasela LUNGU – căpitanul echipei „Casa boierului din deal” medaliată cu bronz la Cupa Mondială Gastronomică 2022, participantă la IKA 2024
4. Nina RUS – owner „Bunătăţile lu’ Nina”, participantă la IKA 2024
5. Mircea GROZA – arheolog culinar, autor „Zămuri – supe, zupe şi năcreli”
6. Cosmin DRAGOMIR – fondator „GASTROART”, autor „Curatorul de zacuscă”
7. Liviu BOSNEA – manager „Frăția ceaunelor”
8. Romana RISTA – diplomat culinar, „Fata care gătește cu flori”
9. George FURDUI – owner „OBLIX by Chef George Furdui”
10. Alexandru ŞANDRĂU – executive chef Complex PRESIDENT Băile Felix
Pălinca va fi jurizată (şi) separat, de o echipă de specialişti:
NAGY Botond – Zekulhyda Săcueni – 2 titluri de Campion la Brillante 2023 și 2 titluri de Campion la Quintessence 2023
FENESI Győző Peter – Manufactura Fenesi Oradea
COMPETITORII
D’ALE PORCULUI X
- BIHARIA
- CĂBEȘTI
- DIOSIG
- NOJORID
- POMEZEU
- ROȘIA
- TULCA
- VALEA LUI MIHAI
- UNIUNEA DEMOCRATICĂ A SLOVACILOR ȘI CEHILOR DIN ROMÂNIA
- LA MAISTORU CĂSAP (CS-TM)
Banatul multietnic, este și un „tărâm” al gastronomiei diversificate, cu influențe: germane, maghiare, sârbești, croate, turcești, bulgărești, cehe, slovace, ucrainiene și mai știe Dumnezeu care! Echipa „LA MAISTORU CĂSAP” respectă tocmai tipicul bănățean. Are în componență „maistori” (meseriași) din județele Caraș-Severin (Bocșa și Carașova) și Timiș (Buziaș), de la munte și câmpie, români, maghiari și croați, fiind un exemplu de armonie, dar și de pricepere. Ne dorim să arătăm „la tot natu`” (adică lumii întregi), ce înseamnă preparatul porcului la noi, cu rețete și preparate din „Țara Banatului”, respectând întocmai specificul zonal. – Dan Liuț, coordonator. (Echipă susținută de Uniunea Croaților din România)
- ESZTÁR (UNGARIA)
Primăria localității Esztár (Ungaria) organizează, de 10 ani, un celebru Festival al tocanei de legume (ESZTÁRI LECSÓFESZTIVÁL), și deține chiar un record mondial pentru „Cea mai mare tocană de legume” – 1,8 tone! Ineditul eveniment gastronomic va fi (re)prezentat, anul acesta, și la Oradea, unde specialiștii în legume își vor testa îndemânarea cu… carne proaspătă de porc!
- NĂDLAC (AR)
Echipa orașului Nădlac din județul Arad va oferi un moment special de „zestre culinară”, cu degustare de „cârnați de Nădlac” cu „boia de Nădlac” și preparați cu produse din porci crescuți în România, o campanie națională „ZESTRE CULINARĂ” de conservare a patrimoniului culinar multietnic și multicultural din cadrul proiectului de diplomație culinară propus de Romana RISTA și susținut de COMTIM.
D’ALE PORCULUI PRO
- Complex President Băile Felix
- Bers Nova & Crius
- Sapient Group & Euro Buffalo
- Colegiul Tehnologic „Mihai Viteazul”
- Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea
- Good Chefs Mix
- Grătarul cu ștaif (Timișoara)
(Precizăm că, încă se așteaptă confirmări din partea unor echipe, întârzierile fiind independente de voința organizatorilor!)
ATENȚIE!!!
Vizitatorii vor putea degusta produsele din concurs, pe baza unor tichete puse la dispoziţie de organizatori (30 de lei)!
ÎN ZONELE DE CONCURS, SERVIREA PUBLICULUI SE FACE EXCLUSIV PE BAZA TICHETELOR DE MASĂ!
FIECARE TICHET ASIGURĂ O PORȚIE DE MÂNCARE TRADIȚIONALĂ, DINTRE CELE AFLATE ÎN CONCURS!
ECHIPELE DIN CONCURS SUNT JURIZATE ȘI PE BAZA TICHETELOR ADUNATE DE LA VIZITATORI!
În cadrul concursului pentru Marele premiu, nota finală pentru fiecare echipă va fi constituită din media notelor acordate de juriu (50%) şi numărul de tichete de masă adunate de la public (50%).
PROGRAMUL
SÂMBĂTĂ – 2 decembrie (BIHOR & invitați)
08.00-19.00 TÂRG DE PRODUSE TRADIŢIONALE
09.00-10.00 Degustare pălincă – CONCURS
10.00-10.30 DESCHIDERE FESTIVĂ (+ PREMIERE SPECIALĂ „DE 10”)
10.30-14.30 BIHOR SPIRITS – CONCURS de pălinci
11.30-12.30 Degustare toroş – CONCURS
12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS
13.30-14.30 Degustare preparate speciale – CONCURS
13.30-14.30 ZESTRE CULINARĂ – Degustare de cârnați de Nădlac – echipa orașului Nădlac, Arad – Acțiune de diplomație culinară propusă de Romana RISTA și susținută de COMTIM
14.30-15.00 LANSARE DE CARTE – „Zămuri – supe, zupe și năcreli. Rețete ardelenești din bătrâni”, de Mircea GROZA (în prezența autorului, editorului și a unor invitați-supriză)
15.00-15.30 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE
15.30-18.00 BIHORUL PETRECE
18.00-18.30 Festivitate de premiere –
*
DUMINICĂ – 3 decembrie (PROFESIONIȘTI)
09.00-18.30 TÂRG DE PRODUSE TRADIŢIONALE
09.00-10.00 Degustare distilate – CONCURS
12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS
13.30-14.30 Degustare produse locale și produse speciale – CONCURS
14.30-15.30 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE
15.30-18.00 RECITAL: Liviu Buțiu și orchestra; Aurel TĂMAȘ
18.00-18.30 Festivitate de premiere –
(Atenție! Programul poate suferi modificări, independente de voința organizatorilor!)
MASA V.I.P.
Ediția a X-a, 10 produse „de 10” la MASA V.I.P.!
Ediția a X-a a Festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” va avea o zonă specială dedicată gurmanzilor iubitori de produse din carne proaspătă de porc, și de băuturi locale! La „MASA V.I.P.” se vor putea consuma 8 mâncăruri de excepție, realizate după rețete culese din Bihor, și 2 din 3 băuturi locale! Clienții vor fi primiți într-o zonă special amenajată și se vor putea bucura inclusiv de momente artistice-surpriză și de o tombolă!
„MASA V.I.P.”
1. Pălincă de prune (50 ml.)
2. Supă (leveșe) din carne proaspătă de porc, cu gârtene (375 ml.)
3. Toroș (300 g.)
4. Sarmale cu pisat (3 buc.)
5. Cârnați (150 g.)
6. Caltaboși (150 g.)
7. Răcituri (cocioane) (200 g.)
8. Mămăligă cu brânză și slănină prăjită (300 g.)
9. Gomboți cu prune (2 buc.)
10. Vin roșu (200 ml.)/ Bere neagră (330 ml.)
(+ pâine și salată de varză acră)
Accesul în zona special amenajată va costa 150 de lei/ persoană.
PARTENERII
Festivalul-concurs D’ALE PORCULUI este organizat de Asociația Culturală D’ART Oradea (deținătoarea mărcii înregistrate), în parteneriat cu Asociația Comunelor din România – Filiala Județeană Bihor.
PARTENER GOLD: COMTIM
Comtim rămâne partenerul principal al celui mai important festival-concurs de preparare tradițională a porcului din România. Porcul românesc – crescut în România, cu cereale românești de la producătorii locali – de la Comtim va fi preparat după metode tradiționale românești și degustat de vizitatorii Ediției a X-a D’ALE PORCULUI la Oradea, în perioada 2-3 decembrie 2023.