Turismul rural, şansa României de a ieşi pe piaţa internaţională. Bihorul e judeţul care are ce oferi vizitatorilor

Ziua Mondială a Turismului, sărbătorită din 1979 în data de 27 septembrie, are ca temă turismul rural, o zonă pe care românii au descoperit-o tot mai mult în acest an constrânşi de condiţiile impuse din cauza pandemiei şi una în care România poate intra cu succes în competiţie cu orice ţară europeană.

„Turismul rural este, probabil, cea mai spectaculoasă formă de turism din România ultimilor 25 de ani. Turismul rural reprezintă una din formele de turism cu care putem fi în competiţie cu orice ţară europeană dezvoltată turistic. România se poziţionează foarte bine la nivel internaţional, din punct de vedere al agroturismului şi al turismului rural. În Europa, de peste 20 de ani ne situăm în topul 10 al ţărilor cu agroturism şi turism rural dezvoltat, alături de Franţa, Austria, Spania, Italia, Grecia, sau pe plan mondial, de California (SUA), Brazilia, Taiwan, Filipine. Numărul din ce în ce mai mare de pensiuni agroturistice, cadrul natural deosebit, tradiţiile şi obiceiurile bine păstrate sunt atuuri în favoarea turismului rural şi a agroturismului din ţara noastră”, a declarat Traian Bădulescu, consultant în turism, care a făcut o analiză pe zona turismului rural din România, potrivit agerpres.ro.

Acesta susţine că infrastructura rutieră este încă o problemă în România, chiar dacă ceva mai mică decât acum 10-15 ani, dar cu toate acestea, potrivit experţilor Consiliului Mondial al Turismului şi Călătoriilor şi ai Organizaţiei Mondiale a Turismului, turismul rural constituie un produs turistic cu care România poate şi trebuie să iasă pe piaţa internaţională.

Trebuie precizat că în ţara noastră turismul rural se practica de mult timp, neoficial, la localnici. Până la urmă, ospitalitatea românului este recunoscută. Bădulescu spune că în mod organizat s-au realizat primele acţiuni turistice în mediul rural pentru grupuri de turişti aflaţi pe litoralul românesc al Mării Negre, începând din anii 1967-1968. Din 1972, Centrul de Cercetări pentru Promovarea Turismului Internaţional, printr-un ordin al Ministerului Turismului, a trecut la identificarea unor localităţi rurale reprezentative pentru satul românesc cu scopul de a fi lansate şi promovate în turism

După 1989, apar primele gospodării înscrise în turismul rural, în zona Moeciu – Bran – Rucăr. Apoi s-au extins gospodăriile înscrise din zonele Bârsei, Dornelor, Maramureş, Apuseni, Cluj şi Mărginimea Sibiului. Cel mai important pas a fost făcut în 1994, când se înfiinţează Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC).

Bihorul este destinația turistică perfectă pentru o vacanță activă.

„Așezările rurale din arealul montan sau de câmpie din Bihor își atrag vizitatorii prin atmosfera ancestrală, prin elementele de arhitectură populară și prin obiceiurile și meșteșugurile care conferă identitate locului. Fascinanta lume subterană poate fi explorată de iubitorii de speoturism, judeţul adăpostind cea mai mare densitate și varietate de forme și fenomene carstice din România, unele cu statut de superlativ național și european. De asemenea, pasionații de drumeție pot străbate Munții Bihor, Vlădeasa, Pădurea Craiului și Codru – Moma pe poteci marcate care travesează locuri de un pitoresc aparte”, spun cei de la discoverbihor.ro.

Foto: Sorin Marginean

CASĂ DE VÂNZARE ÎN BIHOR

 

Alte știri