Uitarea înseamnă o nouă condamnare. Adolescentul în zeghe: Traian Bodea. Video

Seria de filme documentare „Uitarea înseamnă o nouă condamnare” a fost lansată azi, 9 martie, de Ziua Foștilor Deținuți Politic, când în calendarul ortodox se prăznuiește ziua Sfinților Mucenici din Sevastia. Primul episod, „Adolescentul în zeghe”, îl are protagonist pe beiușeanul Traian Bodea, arestat la 15 ani.

Proiectul „Uitarea înseamnă o nouă condamnare” a fost început, în august 2020, în cadrul Școlii de vară Astra, organizată de Festivalul de Film și Istorii Râșnov și susținută de Black Sea Trust. Materialul video-documentar urmărește, timp de zece episoade, să aducă în spațiul public mărturiile directe ale foștilor deținuți politic bihoreni care au cunoscut ororile Gulagului românesc în perioada comunistă.

Primul episod, „Adolescentul în zeghe”, îl are protagonist pe beiușeanul Traian Bodea, arestat la 15 ani. Reacția de revoltă a liceanului din Beiuș a survenit pe fondul revoluției din Budapesta, care a izbucnit pe 23 octombrie 1959, când studenții maghiari au ieșit pașnic pe străzi, însă revolta lor a fost înăbușită în sânge de trupele sovietice. Tânărul a scris 14 manifeste pe care le-a lipit în mai multe locuri din Beiuș. A doua zi a fost arestat, ulterior Traian Bodea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni închisoare. A trecut prin închisorile Oradea, Cluj, Aiud, Ocnele-Mari și Mărgineni.

Episodul 1 poate fi vizionat pe canalului de You Tube Memoria Rezistenței (www.memoriarezistentei.ro este o platformă care prezintă biografii ale foștilor deținuți politic din Bihor) .

Echipa proiectului este formată din Cristina Liana Pușcaș – cercetător, Ana-Maria Borz – studentă la Istorie și Andreea Bot – studentă la Jurnalism, ambele de la Universitatea din Oradea, iar consultanți sunt Dr. habil. Cosmin Budeancă – Fundația Culturală Memoria și Mihai Dragomir – Asociația Mioritics.

Parteneri:

Asociația Cei 40 de Mucenici

Asociația Foștilor Deținuți Politici din România – Filiala Bihor

Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării și Departamentul de Istorie din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării de la Universitatea din Oradea.

Parteneri media:

www.oradeaindirect.ro

www.uzpbihor.ro

Mulțumiri:

Adrian Ardeleanwww.memoriarezistentei.ro

Distribuie informația
Alte știri