Creștinii ortodocși și catolici cinstesc astăzi, 29 august, tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Sfântul Prooroc, cel ce a anunţat venirea lui Hristos, propovăduind „vestea cea bună” a Întrupării Sale, este singurul sfânt căruia Biserica Ortodoxă Română i-a închinat o zi specială de post.
Sfântul Ioan Botezătorul a venit pe lume în familia preotului Zaharia din cetatea Orini, mama sa, Elisabeta fiind descendentă a seminției lui Aaron. Nașterea proorocului s-a petrecut cu numai 6 luni înainte de nașterea lui Isus Hristos. Venirea pe lume a lui Ioan a fost vestită de îngerul Gavriil lui Zaharia, chiar în timp ce tatăl său, preotul Zaharia, slujea la templu. Pentru că nu a crezut în vorbele îngerului a rămas mut până la punerea numelui fiului său.
În vremea când a trăit el, în Palestina, domnea Irod Antipa (4-32 d. Hr.), fiul lui Irod cel Mare, ucigaşul pruncilor pe vremea când s-a născut Iisus Hristos. Sfântul Ioan a fost cel care i-a spus regelui că săvârşeşte păcate. Regele a adus-o la palat pe Irodiada, soţia fratelui său, împreună cu fiica ei, Salomeea, iar Sfântul Ioan i-a spus: „Nu este îngăduit să ţii femeia fratelui tău”. La insistenţele Irodiadei, Sfântul Ioan a fost închis în temniţă. În timpul când era închis, regele şi-a serbat ziua de naştere la palat, unde a chemat oaspeţi aleşi. Invitaţii au mâncat şi au băut mult. Distracţia a devenit foarte mare în momentul în care Salomeea, care era foarte frumoasă, a dansat în faţa tuturor. Fiind ameţit de băutură, regele i-a promis fetei că, dacă va mai dansa tot aşa de frumos în faţa oaspeţilor, îi va da orice îi va cere, până la jumătate din împărăţie. Salomeea a dansat şi apoi a fost sfătuită de mama sa să ceară capul Sfântului Ioan Botezătorul. Regele s-a întristat foarte tare la auzul acestei cereri, dar a trebuit să-i împlinească dorinţa, pentru că s-a jurat în faţa tuturor. A trimis în temniţa palatului un soldat, care i-a tăiat capul şi l-a adus fetei, iar ea l-a dat mamei sale. În acest fel, s-a sfârşit viaţa acestui mare prooroc. Ucenicii lui au luat trupul şi l-au îngropat. Se spune că Irodiada a ordonat slugilor să îngroape capul lui Ioan Botezătorul undeva într-un loc ascuns.
Capul Sfântului Ioan a avut, după tradiția Bisericii, o istorie aparte. El a fost de trei ori pierdut și de trei ori aflat. Prima și a doua aflare a capului este sărbătorită pe 24 februarie, iar a treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 25 mai.
În această zi nu este permis să se taie nimic cu cuțitul, ci totul se rupe cu mâna, și nici nu se lucrează cu obiecte ascuțite, mai ales cei care se ocupă cu prelucrarea lemnului se abțin să lucreze, deoarece ar trebui să mânuiască joagăre, topoare, securi, barde, fierăstraie etc.; nu se toacă și nu se mănâncă varză, pentru că „sfântul de șapte ori i s-a tăiat capul ca pe varză și iarăși a înviat”; de asemenea, nu se consumă mere, pere, nuci, usturoi, adică orice fructe sau legume care au formă rotundă; pedeapsa pentru cei care încalcă interdicția este posibila îmbolnăvire de friguri și alte boli; nu se bea vin roșu și nu se mănâncă legume de culoare roșie, care amintesc de culoarea sângelui; se postește pentru vindecarea de boli, dar se postește de către tot creștinul indiferent în ce zi ar cădea; femeile chefuiesc fără bărbați, considerând că astăzi este „ziua în care sunt la fel de mari ca și ei”. În această zi, să nu se taie nimic, fiind pericol de îmbolnăvire de friguri pentru cel care o face.
Sursa: digi24.ro